Хирурзите от "Пирогов" извършиха уникална операция на 15-годишно момче

Хирурзите от "Пирогов" извършиха уникална операция на 15-годишно момче с вродено заболяване, съобщиха от болницата в петък.

Интервенцията е извършена за първи път в България от д-р Стоян Сопотенски - заместник-директор по лечебната дейност, проф. Александър Червеняков - шеф на хирургичния комплекс и началник на Първа хирургична клиника, проф. Росен Дребов - началник на Клиниката по детска хирургия.

Пациентът има т.нар. обущарски гърди. Заболяването е вродено и при него пациентът се ражда с гръден кош, който е вдлъбнат по-навътре от обичайното. Това стесняване на разстоянието между гърдите и гръбначния стълб оказва влияние върху развитието на органи като сърцето, белите дробове и нормалния процес на кръвообращение. Ако не се коригира навреме чрез операция, се стига до деформация, която води след себе си трайна инвалидизация.

Операцията е продължила над 1 час. Поставен е специален имплант, който осигурява по-голяма свобода на пациента.

Имплантът е с индивидуална форма, съобразена със степента на увреждане на гръдния кош. Пластината дава възможност гръдният кош да расте нормално без да се затруднява дишането на пациента.

Спрямо това как се повлиява и развива, 15-годишното момче ще прекара с този имплант 2 до 3 години. След това ще бъде махнат и пациентът ще може да води нормален начин на живот.

Средствата за импланта са от Фонда за лечение на деца.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?