“Хит Хипермаркет“ глобена, че не съдейства в разследване на картел

Търговската верига “Хит Хипермаркет“ е глобена с над 21 хил. лв. от Комисията за защита на конукренцията (КЗК) за това, че не съдейства с информация в провежданото от антимонополния орган разследване на картелно споразумение между наколко търговски вериги в страната. Това съобщиха от КЗК в четвъртък.

Комисията поискала през юни 2009 г. от “Хит Хипермаркет“ информация и доказателства по преписка за разследване на евентуално извършени нарушения, изразяващи се в забранени вертикални споразумения и злоупотреба с монополно или господстващо положение от няколко търговски вериги в страната. Дружеството обаче предоставила непълни и неточни данни.

Това затруднява пълното изясняване на фактическата обстановка и води до забавяне на образуваното производство и КЗК изрично обърнала внимание на дружеството, че ще бъде глобено задето не оказва съдействие. То отново не дало конкретни отговори и така КЗК му налага санкцията, която според Закона за защита на конкуренцията възлиза на до 1 процент от оборота на фирмата за предходната финансова година.

Споделяне

Още от Бизнес