Хитлер представен като член на българското правителство в изложба в Брюксел

Българското "табло" е свалено от изложбата по настояване на всички наши евродепутати

В изложба в Брюксел, организирана от “Платформата за Европейска памет и съвест” и център “Хана Аренд” на тема “Тоталитаризмът в Европа”, бе направен опит да се опетни историята на страната ни чрез неверни факти и изображения, съобщава евродепутатът Светослав Малинов в своя блог.

Изложбата представя фотоси и данни за тоталитарните режими (фашизъм, национал-социализъм и комунизъм) преди и след Втората Световна война в 14 страни (Естония, Литва, Латвия, Полша, Германия, Източна Германия, Холандия, Чехия, Чехословакия, Словакия, Унгария, Словения, Румъния и България). Не става ясно защо са избрани всички бивши социалистически страни плюс Германия и Холандия.

В паната, посветени на България, под заглавие “Властова структура отговорна за военни престъпления и/или престъпления срещу човечеството: Българско првавителство 1941-1944″ на първо място е показан Хитлер заедно с Теодор Данекер и Адолф Бекерле. Свръхекзотична е идеята като член на българското правителство заедно с Хитлер да бъде представен и Цар Борис III. Единствената друга страна, на която Хитлер се появява с изключение на Германия е България. Още по-неточно еобвинението към цар Борис III за депортацията на българските евреи, който е изиграл основна роля за спасяването им - факт признат в Израел и подчертан с благодарност от Шимон Перес в Европейския парламент.

В писма до Дирекция “Комуникация и Организация на Събития” към ЕП и до Председателя Мартин Шулц, инициирано от Антония Първанова и подписано от всички български евродепутати, всички ние категорично се противопоставихме на включването на държавните лидери на нацистка Германия в паната, посветени на България, както и представянето на изопачени исторически факти, целящи дискредитирането на страната ни. Ръководството на Парламента прецени, че подобна изложба представлява нарушение на правилата на Европейския парламент за провеждане на събития и представяне на експозиции. Паната за България бяха свалени, разказва евродепутатът Светослав Малинов.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?