Хитлер представен като член на българското правителство в изложба в Брюксел

Българското "табло" е свалено от изложбата по настояване на всички наши евродепутати

В изложба в Брюксел, организирана от “Платформата за Европейска памет и съвест” и център “Хана Аренд” на тема “Тоталитаризмът в Европа”, бе направен опит да се опетни историята на страната ни чрез неверни факти и изображения, съобщава евродепутатът Светослав Малинов в своя блог.

Изложбата представя фотоси и данни за тоталитарните режими (фашизъм, национал-социализъм и комунизъм) преди и след Втората Световна война в 14 страни (Естония, Литва, Латвия, Полша, Германия, Източна Германия, Холандия, Чехия, Чехословакия, Словакия, Унгария, Словения, Румъния и България). Не става ясно защо са избрани всички бивши социалистически страни плюс Германия и Холандия.

В паната, посветени на България, под заглавие “Властова структура отговорна за военни престъпления и/или престъпления срещу човечеството: Българско првавителство 1941-1944″ на първо място е показан Хитлер заедно с Теодор Данекер и Адолф Бекерле. Свръхекзотична е идеята като член на българското правителство заедно с Хитлер да бъде представен и Цар Борис III. Единствената друга страна, на която Хитлер се появява с изключение на Германия е България. Още по-неточно еобвинението към цар Борис III за депортацията на българските евреи, който е изиграл основна роля за спасяването им - факт признат в Израел и подчертан с благодарност от Шимон Перес в Европейския парламент.

В писма до Дирекция “Комуникация и Организация на Събития” към ЕП и до Председателя Мартин Шулц, инициирано от Антония Първанова и подписано от всички български евродепутати, всички ние категорично се противопоставихме на включването на държавните лидери на нацистка Германия в паната, посветени на България, както и представянето на изопачени исторически факти, целящи дискредитирането на страната ни. Ръководството на Парламента прецени, че подобна изложба представлява нарушение на правилата на Европейския парламент за провеждане на събития и представяне на експозиции. Паната за България бяха свалени, разказва евродепутатът Светослав Малинов.

Споделяне
Още от България

Какво цели Борисов с Великото Народно събрание?