Хитрино да стане "кукла" обеща кметът на Борисов

Общината се възстановява с дарения и евросредства

"Вие сте почетен гражданин на Хитрино и сте в дома си." С тези думи кметът на общината Нуридин Исмаил посрещна премиера Бойко Борисов в селото в петък. Той обеща при възстановяването на Хитрино да следва желанието на Борисов населеното място да стане "кукла". Хитрино ще бъде модел за пример как се възстановява след бедствие, заяви Нуридин Исмаил.

Вече има фронт за работа и се надявам наесен Хитрино да има друг облик, каза Борисов. Той посочи, че вярва в "доброто, градежа и просперитета на България".

Премиерът даде началото на строителството на първите къщи на хората, останали без дом. На 10 декември 2016 г. рано сутринта цистерни с пропан бутан се взривиха на жп гарата в центъра на Хитрино. При взрива загинаха седем души, а близо 30 бяха ранени, десетки останаха без дом.

Първите 10 къщи ще бъдат построени от Камарата на строителите в България, а средствата за тях ще бъдат дарени от политическа партия, каза Борисов и предпочете да скромничи, че това е неговата ГЕРБ. За първите пет строежа разрешенията вече са издадени. До няколко дни ще бъдат издадени и на останалите, каза кметът Нуридин Исмаил.

Финансирането на други 11 къщи, пострадали при взрива, ще бъде осигурено от Министерството на труда и социалната политика. Очаква се тяхното изграждане да започне най-късно през юли, каза кметът.

"На практика, освен с дарения, с нищо друго не може да се помогне", заяви премиерът. Причината е, че разрушените от взрива къщи не са били застраховани. "Търсихме законов начин, но няма такъв. Но ще помогнем, ще намерим дарители и от декември досега много хора се постараха и помогнаха", каза Борисов.

Чрез дарителска кампания Българският червен кръст събра над 2 млн. лв. за подпомагане на Хитрино. Част от средствата бяха изразходвани за топъл обяд и купуване на храна през зимата.

"Ако имаше начин да върнем загиналите, цена няма - щяхме да я платим, но за съжаление не можем. Но поне да подпомогнем хората – това е държавата, жълтите павета не са държавата, това са местата, където владика и мюфтия застават заедно и призовават за мир, разум, трудолюбие, разбирателство, толерантност, защото в Джебел е съвсем различно днес и това не трябва да се случва", каза Борисов. Той призова присъстващите да се вслушат в думите на районния мюфтия и митрополит Йоан с оглед на сблъсъците между привърженици на ДОСТ и ДПС в Джебел.

Церемонията по първата копка започна с молитва на районния мюфтия на Шумен Месут Мехмедов. Той посочи, че жителите на Хитрино са доказали, че са добри и отговорни хора и са останали сплотени в тежкото време, без да се делят по религия. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан беше редом до мюфтията и пожела успех на хората, които ще градят домовете.

"Етническата толерантност у нас е единствено правилно и добро нещо. Вярваме в доброто, градежа и просперитета на България", каза Борисов.

Община Хитрино е кандидатствала с 12 проекта по Програмата за развитие на селските райони за възстановяване на разрушената инфраструктура, съобщи заместник-кметът Ахмед Ахмед.

Проектите са за ремонт и реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа и на довеждащи водопроводи, на уличната мрежа в селото и на три четвъртокласни пътни отсечки, ремонти на училището, читалището, детската градина, кметството, младежкия дом и улично осветление.

"Ако всичко е наред, предполагам в края на тази и най-късно през пролетта на 2018 г. ще започнем изпълнението им", каза Ахмед Ахмед.

Бойко Борисов обеща да бъде намерен начин за подпомагане и на малкия бизнес, който също е претъпял загуби след инцидента.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?