Хитрино отбеляза годишнината от трагедията с християнски и мюсюлмански ритуали

Хитрино отбеляза годишнината от трагедията с християнски и мюсюлмански ритуали

В Хитрино в неделя бе даден курбан по християнски и мюсюлмански обичай по повод годишнината от трагедията в населеното място, отнела живота на седем души.

Сред присъстващите бяха и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, и районният мюфтия Месут Мехмедов. Беше отслужен молебен за здраве и благоденствие за жителите на Хитрино, и молитва и курбан по мюсюлмански обичай.

Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил припомни пред присъстващите, цитиран от БТА, че на 10 декември 2017 г. "всички се събудихме с вой на сирени - на пожарни, на линейки и на полицейски коли и тогава не знаехме какво стана, какво става и какво ще стане, но в рамките на тази година благодарение на много усилия - на правителството, на много институции, на външни експерти, на общинската администрация мисля, че успяхме в по-голямата си част да възстановим това което в тази трагедия загубихте".

Той благодари на всички, които са помогнали и са били съпричастни с жителите на Хитрино. По думите му в населеното място вече има 10 изградени къщи, над 80 подменени покривни конструкции, на над 70 къщи са извършени външни частични ремонти.

"Онова което предстои през 2018 г., остана по-малкото, нашите усилия ще бъдат насочени както във възстановяването на частните домове, така и на инфраструктурата; убеден съм, че през 2018 г. нещата ще бъдат още по-видимо възстановени в Хитрино", заяви Исмаил.

директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" / ПБЗН/ гл.комисар Николай Николов отбеляза пред присъстващите, че през тази година е прочел как са се развивали подобни трагедиив света. Това което отличава всички вас, освен с безкрайната търпеливост и упоритост да поемете мъката и несгодите е, че не се допуснаха кражби, нямаше мародерство в Хитрино, за което ви поздравявам и благодаря на колегите от полицията.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан се обърна към жителите на Хитрино с думите : "Нещото което преодоля тази велика трагичност като събитие, случило се в районите на епархията, то е вярата, която носите в сърцата си. Една година по-късно ние можем само да благодарим на Бога, на Всевишния, че даде възможност на определени хора, на определено място, в определено време да се съберат и със своите талант и човечност да помогнат на тези, които се нуждаят".

След молитвата, отслужена от районния мюфтия Месут Мехмедов, той каза пред присъстващите, че при тежката трагедия "ние всички, гражданите на Република България, още веднъж доказахме, че сме добри хора, че сме организирани и добродетелни, че в подобни трудни и тежки моменти сме обединени и не правим разлика между етнос и религия".

По-късно пред журналисти кметът на Хитрино Нуридин Исмаил отбеляза, че е предвидено в населеното място да бъдат изградени нова джамия и нова църква. Разработени са и 12 проекта за възстановяване на инфраструктура и обществени сгради, чието изпълнение се очаква да започне през пролетта на 2018 г.

Споделяне

Още от България