Хизбула: Европа не може да разчита на диалог с нас

Санкциите срещу ливанското движение официално влязоха в сила

Хизбула: Европа не може да разчита на диалог с нас

Хизбула обяви, че решението на ЕС да включи военното крило на ливанското шиитско движение в списъка с терористични организации ще даде отражение и предупреди, че Европа не може да се надява на диалог с движението, след като го е осъдила.

 

В петък санкциите на ЕС срещу проиранската групировка влязоха в сила с публикуването им в Официалния вестник на ЕС, след като в началото на седмицата страните членки стигнаха до консенсус да вкарат военното крило на организацията в "черния списък".

 

Амар Мусауи, който отговаря за международните въпроси в Хизбула, разговаря с Ангелина Ейхорст, посланик на Европейския съюз в Ливан, след което припомни, че не съществува военно крило на Хизбула.

 

"Хизбула е една структура с едно командване - военните в Хизбула са политици и обратното", каза той, цитиран от ливанският вестник "Дейли стар".

 

На срещата с европейския дипломат Мусауи я е информирал за позицията на Хизбула относно европейското решение, а именно че Европа е отстъпила пред волята на Израел и САЩ. Ейхорст пък е уверила представителя на Хизбула, че решението няма да попречи на Европа да продължи да сътрудничи с Ливан и неговите политически партии.

 

"Решението няма да засегне нашата помощ, която оказваме на Ливан. Ливан е силен партньор на ЕС, на всички страни членки и ние държим на това партньорство", каза Ейхорст.

 

Тя посочи, че европейското решение за Хизбула не е оправдание за действия на която и да е било страна, в това число и Израел в Ливан.

 

Мусауи обаче заяви, че човек не може да осъжда някого и същевременно да му подава ръка.

 

В петък официално в "черния списък“ на ЕС на физически и юридически лица и групировки, смятани за терористични, който до декември 2012 г. съдържаше 11 имена и 25 групировки или организации, бе прибавена 26-а групировка - "Военно крило на Хизбула".

 

Решението беше взето на 22 юли от министрите на външните работи на ЕС на срещата им в Брюксел.

 

Вписването води до замразяване на авоарите в ЕС на визираната групировка. То не включва имена на лица, но пътуването на членове на Хизбула до Европа би трябвало да стане по-трудно.

 

Прилагането на санкциите обаче ще бъде сложно, тъй като съответните европейски служби ще трябва да разгадаят връзките между различните крила в организационната мрежа на Хизбула и да преценят кой би могъл да бъде определен като принадлежащ към военното крило.

 

Европейските страни решиха да включат военното крило на организацията в "черния списък" благодарение на доказателствата от България за атентата в Бургас и решението на кипърски съд, който през март призна член на Хизбула за виновен, че е помагал в планиране на нападения срещу израелци в Кипър. Няколко европейски страни са посочили като аргумент в подкрепа на решението и намесата на Хизбула в сирийския конфликт, съобщиха световните агенции.

 

Европейският съюз обяви, че ще продължи диалога с всички партии в Ливан, включително Хизбула, но според експерти ще бъде много трудно разграничаването между активистите на военното крило и на политическата партия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа