Хизбула: Израел използва атентата в Бургас като претекст за война

Хизбула: Израел използва атентата в Бургас като претекст за война

Израел провежда кампания на сплашване чрез медиите срещу Ливан и ливанците и иска да започне нова война, но няма да може, каза в събота лидерът на ливанската шиитска групировка "Хизбула" Хасан Насрала.

Той сравни изявлението на България, че военното крило на "Хизбула" е съпричастно към атентата, с обвинението на Израел срещу палестинците за убийството на посланика в Лондон и започването на войната от 1982 г.

"Този път обаче атентатът в Бургас няма да бъде използван като претекст за война, защото политическите сметки са различни", заяви Насрала в Бейрут.

Лидерът на групировката също така обвини Израел, че се опитва да вкара "Хизбула" в терористичния списък на ЕС заради българските обвинения.

Хасан Насрала коментира, че някои ливански политици са готови да използват атентата в Бургас и българската позиция и вече са се подготвили за оставката на правителството в Бейрут, което е тясно обвързано с "Хизбула".

"Казвам на Израел, че ние в "Хизбула" няма да толерираме никакви действия срещу Ливан и територията му. Ще отговорим незабавно", каза Насрала.

Той заплаши, че в Северен Израел има електрическа централа, която може да причини прекъсване на електроподаването в цялата страна. "Трябват само няколко ракети", каза Насрала и допълни, че всичко необходимо за една бъдеща битка вече се намира в Ливан.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?