Хизбула обяви, че вече няма опасност от сваляне на сирийския режим

Вече няма опасност режимът на сирийския президент Башар Асад да бъде свален, а рискът от разделение на Сирия отмина, заяви лидерът на ливанското шиитско движение Хизбула Хасан Насралла, цитиран от Франс прес.

"Според мен фазата за сваляне на държавния режим приключи. Смятам, че опасността от разделение отмина. Те вече не могат да свалят режима, но могат да водят изтощителна война", заяви Насралла по адрес на опозиционните бойци в интервю за ливанския вестник "Ас Сафир". Според него самите бунтовници вече не вярват в поражението на режима.

"Регионалната и международна ситуация се промени. Според мен натискът над режима в следващата фаза ще е по-слаб, отколкото през последните три години, независимо дали става дума за политически, медиен или натиск на място", заяви лидерът на Хизбула, чието движение се бие на страната на сирийските правителствени сили.

Насралла отново защити решението за участие на Хизбула в сирийския конфликт на страната на режима, въпреки че то разпали напрежение в Ливан.

"Мнозина ливанци, дори сред опозицията, смятат и приемат, че намесата в Сирия защитава Ливан от терористичните групировки, чието поведение и действия виждаме всеки ден", настоя той и заяви, че в неофициални разговори е получил подкрепата на редица политически и религиозни инстанции.

Хасан Насралла заяви, че Хизбула стои зад нападението с крайпътна бомба срещу израелски военен патрул на ливанско-израелската граница.

"Да, експлозията при фермите Шебаа, за която Хизбула досега не беше поело отговорност, беше дело на съпротивата, което значи дело на Хизбула", заяви Насралла.

На 14 март, две седмици след израелски въздушни удари в Южен Ливан, вероятно срещу позиции на Хизбула, бомба избухна при преминаването на израелска бронирана машина близо до Фермите Шебаа, оспорвано ливанско село при границата с Израел. Според израелската армия при нападението няма пострадали.

Споделяне

Още от Свят