Хизбула ползвала професионални шпиони за прикриване на следи

Хосам Талеб Якуб, вдясно

Нови данни за дейността на ливанската шиитска организация Хизбула, появили се седем месеца след атентата в българския град Бургас, при който загинаха шестима души - петима израелски туристи и един българин - разкриват смразяващи факти за усилията на групировката да изгради необходимата структура за нападения срещу израелски туристи в множество страни, пише вестник "Вашингтон пост".

Вестникът се позовава на документи от полицейското следствие в Кипър срещу Хосам Талеб Якуб, който бе арестуван по подозрение, че подготвя атентат срещу израелски граждани на територията на островната държава. Документите съдържат негови показания, дадени в продължение на няколко седмици разпити след ареста му. Процесът срещу Якуб започна миналата седмица в Лимасол.

Изводите, направени въз основа на показанията на Якуб, съвпадат с изводите, направени при разследването на атентата в Бургас, както и при разследването на покушения срещу израелски граждани и дипломати в Тайланд, Индия, Азербайджан, Кения и други страни, "застигнати от вълна от неуспешни атентати, свързани с Хизбула или основния ѝ спонсор Иран", пише вестникът.

Събраните досега доказателства разкриват "професионализма и солидните финансови средства, които Хизбула използва, за да набира, обучава и изпраща агенти в Европа като подготовка за бъдещи терористични операции", изтъква "Вашингтон пост".

Макар повечето от подготвяните атентати да бяха осуетени или просто се провалиха, събраната информация показва, че "Хизбула се учи от грешките си и прилага тактиката на професионалния шпионаж, за да прикрива следите си и да разшири сферата на създаваната от нея заплаха", посочва вестникът, като се позовава на анализи на експерти по борба с тероризма.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?