Хизбула заяви, че няма да допусне да му извиват ръцете

Саид Харири

В Ливан продължават да буксуват политическите преговори за съставяне на ново правителство, тъй като влиятелното шиитско движение Хизбула е заявило, че няма да допусне да го принудят към компромиси, предаде Ройтерс.

На среща снощи между премиера в оставка Саад Харири и високопоставени представители на Хизбула и шиитския му съюзник движението "Амал" не е бил постигнат пробив към сформирането на новия кабинет, казаха трима високопоставени източници.

"Кризата се задълбочава", казал близък до Харири източник, а друг източник, близък до Хизбула и "Амал" заявил, че "нищо не се е променило, пътят е напълно блокиран".

Харири подаде оставка на 29 октомври сред безпрецедентни масови протести срещу бедността, безработицата и липсата на основни услуги като електроподаване.

Харири иска експертно правителство, докато Хизбула, "Амал" и християнското Свободно патриотично движение искат кабинет, в който има и технократи, и политици.

Според Харири обаче такъв смесен кабинет от експерти и политици няма да може да получи западна помощ и освен това ще разгневи протестиращите, които искат смяна на лицата в държавното управление. На срещата снощи той е заявил позицията си, че би оглавил само експертно правителство, след като Хизбула и "Амал" предложили той да е премиер на смесено технократско-политическо правителство.

"На практика той иска правителство без Хизбула", каза един от източниците.

"Ръцете ни няма да бъдат извити и няма да ни се попречи да постигнем целите на нашите мъченици", каза депутатът от Хизбула Мохамад Раад, видимо имайки предвид буксуващите преговори за нов кабинет и загубите на бойци от Хизбула в различни конфликти.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?