Промени в Закона за спорта предвиждат

Хижи и спортни обекти ще се дават под наем без търг

Спортни обекти (стадиони, зали и т.н.) и обекти на социалния туризъм (хижи, пещери и др.) ще могат да се отдават под наем без търг на фондации и спортни федерации. Това гласят промени в Закона за физическото възпитание и спорта, одобрени на първо четене в парламента в четвъртък. От 118 народни представители “за” гласуваха 84, “против” – 14, а “въздържал се”- 20.

Текстовете, предизвикали поредния скандал в пленарна зала, облекчават режима за преотстъпване на спортните обекти на спортни клубове и федерации като това вече няма да става с търг или конкурс, а чрез преотстъпване на право на ползване. Вече и хижите ще могат да се дават чрез право на ползване на туристически дружества за срок до 20 години.

Процедурата за преотстъпване на правото за ползване на спортни обекти може да отпадне преди второ четене, декларираха от ГЕРБ. Причината е, че отдаването на национални спорни обекти (стадион “Васил Левски”, Зимния дворец, Зала “Фестивална” и т.н.) за стопанисване от частници вече е регламентирано с приетия в началото на месеца Закон за публично-частното партньорство.

“Правото на ползване, което беше наистина скандално – срещу една финансово-инвестиционна програма, не срещу пари, а срещу програма, се дава за срок до 20 години”, коментира Огнян Стоичков (“Атака”), шеф на парламентарната комисия по образование, цитиран от “Фокус”. Размерът на предвидените инвестициите пък не е обвързан със срока на ползване на обекта, каза още Стоичков.

Освен предоставянето на спортни обекти на публично-частно партньорство под наем или на концесия, или само за ползване по всички текстове с един параграф се вкарват и така наречените обекти за социален туризъм, каза Ивелин Николов от “Коалиция за България”. Той обясни, че такива обекти са туристическите хижи, които от повече от седемдесет години се стопанисват и ползват от Българския туристически съюз (БТС). Николов се е срещнал с ръководството на съюза и оттам са възмутени, защото подобен ход на практика ще обезсмисли тази организация и тя ще изчезне. "Очевидно става въпрос за някои хижи, които са по-атрактивни, по близо до големите градове, които най-вероятно ще се превърнат или в увеселителни центрове или в спа хотели. Мисля си, че покрай добрата идея за антидопинговия център, да вкараш изведнъж туристическите хижи е поредният пример, че покрай обявени добри намерения изведнъж се вкарват някакви далавери", каза още депутатът от левицата.

Той изрази надежда между двете четения на закона опозицията да се "пребори" тези текстове да паднат и допълни, че те се нуждаят и от подкрепата на туристите в страната, защото по думите му е абсурдно хижите да се раздадат по този начин.

От Българския туристически съюз отдавна се оплакват от сериозен натиск от страна на бизнесмени да присвоят някои от по-атрактивните планински хижи.

Споделяне

Още по темата

Още от България