Хлебари искат минимална защитна цена от 80-90 ст.

Хлебари искат минимална защитна цена от 80-90 ст.

Да се въведе минимална защитна производствена цена за хляба, която да е 80-90 ст. за самун от 700 гр., предложиха в петък на пресконференция от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. Тази стойност е определена спрямо настоящите цени на зърното и брашното, посочи шефът на организацията Мариана Кукушева. Реалната цена на такава разфасовка хляб е 1.20 лв., а на места се продава и за 35 стотинки.

По думите ѝ въвеждането на защитна цена, под която да не може да се продава хляб, ще помогне за изкарването на светло на работещите в сивия сектор хлебари. Около 60 на сто от работещите в сектора в момента не обявяват продажбите си, не плащат данъци и осигуровки и произвеждат продукция със съмнително качество, той като не са регистрирани по Закона за храните.

Общо 460 000 тона брашно е изтъргувано за миналата година по документи, а за да се изхрани населението, е необходим един милион тона, обрисува картинката Кукушева.

Тя даде пример с Гърция, където е въведена минимална защитна цена от 2.20 евро за 500 гр хляб и съответно сивият сектор е само 2 процента.

С въвеждането на същата мярка и у нас ще можем да говорим за качество и безопасност на хляба, отбеляза Кукушева.

Тя съобщи още, че от 1 ноември ще бъде въведена запазена марка за качеството на изделията, която ще се поставя на етикетите на членовете на федерацията.

В същото време от Министерството на земеделието и храните съобщиха, че агроминистърът Мирослав Найденов ще поиска от финансовия си колега Симеон Дянков

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще поиска от министъра на финансите Симеон Дянков Националната агенция по приходите (НАП) за участва в съвместна проверка с Националната служба по зърното и фуражите, чиято цел е да се намали сивата икономика в бранша и да се гарантира качеството на хляба.

Националната служба по зърното и фуражите ще следи за качеството на продукцията, докато НАП ще изисква документи за платени данъци, такси и съответствия на оборотите с наличната продукция и складови запаси.

Споделяне

Още от Бизнес