Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Хляб за България" ще ни връща в детството и от него няма да пълнеем

50 коментара
"Хляб за България" ще ни връща в детството и от него няма да пълнеем

Новият отраслов стандарт за трите основни вида хляб – бял, добруджа и типов - ще се казва "Хляб за България" и по външен вид ще се отличава от останалите видове с лого на опаковката – житен клас в картата на България. Това стана ясно при официалното представяне на стандарта и демонстрацията на първата пробна партида от продукта в земеделското министерство. На представянето присъства министър Мирослав Найденов.

"Хляб за България" е по простата рецепта – брашно, мая, сол (до 1.2 грама на килограм) и питейна вода, тоест класическата рецепта за хляб, обясни Йордан Войнов, шеф на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

При технологична необходимост към тези съставки ще се добавя витамин С, лимонена киселина и малко олио. Оцветители, избелители и консерванти не се допускат. Изключения за добавяне на органични подобрители като глутен ще се допускат, само когато пшеницата за брашното е с влошени качества. Хлябът ще се произвежда в три грамажа - по 500 г., 650 г. и 830 г. и ще се предлага опакован и неопакован.

Въпреки по-кратката трайност на качествения хляб – до две денонощия, той ще е по-полезен и няма да вреди на фигурата, обясни министър Найденов.

"С хляба по БДС ще разбием мита, че от него се пълнее", добави министърът, рекламирайки традиционния за българската трапеза продукт, позагубил популярност покрай внушенията на диетолозите и лошите качества на продаваните видове.

Хлябът по стандарт няма да е бутиков, а ще е масовият хляб на България, който гарантира качество, посочиха представители на браншовите организации в хлебопроизводството.

Според тях ще са необходими няколко дни технологично време, за да се появи новият продукт на пазара. Той ще може да се произвежда от най-малките хлебопекарни до най-големите индустриални хлебозаводи.

Цената на хляба по БДС не може да се калкулира към този момент, казаха от бранша. Оттам посочиха още, че за всеки производител тя ще бъде различна и ще зависи от цената на влаганото брашно.

Според Найденов не се очаква съществена разлика в цените на обикновения хляб и на този по стандарт, тъй като пшеницата на световните пазари е поевтиняла.

Злоупотреби със стандарта за хляб няма да се допускат. За нарушителите се предвиждат драстични санкции от 500 до 10 000 лева. Крайните мерки са затваряне на предприятията и отнемане на лиценза за стандарт, предупредиха от БАБХ.

"Обещахме няколко простички неща на хората, и те се случиха – истинско сирене, истински кашкавал, истинско кисело мляко, истински колбаси и истински хляб. Това го направихме, надяваме се те да го търсят", посочи Найденов и обясни, че е изключително развълнуван.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

50 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. jitomir
    #50
  2. той
    #49
  3. салама
    #48
  4. твърд
    #47
  5. Фурнаджия
    #46
  6. Фурнаджия
    #45
  7. гудю
    #44
  8. ха-ха-ха
    #43
  9. ха-ха-ха
    #42
  10. Казасов
    #41

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.