Хлябът поскъпна с 15 - 20 процента

Със 7-8 стотинки се е повишила цената на хляба в почти цялата страна, съобщи БНР, като се позова на информация от браншовите организации на хлебопроизводителите. Основната причина е по-високите цени на пшеницата от новата реколта заради по-слабите добиви.

Килограм бял хляб се продава средно за 84 - 86 ст., заяви председателят на Федерацията на хлебопроизводителите Венцислав Атанасов. Председателят на браншовата камара на хлебопроизводителите Борис Инчев обясни, че има няколко фактора за повсеместното поскъпване. Основният е сравнително високите цени, с които се появи на пазара пшеницата от нова реколта. Тя вече се купува на място по 220 лв. на тон, без ДДС. Друг фактор за поскъпването, според Инчев, е поддържаните дълго време много ниски цени на хляба в някои региони.

Председателите на браншовите организации на хлебопроизводителите прогнозираха, че ако пшеницата от новата реколта продължи да се продава по 220 лева за тон, няма да има ново повишение на цената на хляба.

БТА съобщи, че в Пазарджик хлябът вече се продава с 9 ст. по-скъпо, в Пловдив е поскъпнал с 10 ст., а във Варна - с 5 стотинки.

По време на последния парламентарен контрол на 18 юли министър Мехмед Дикме редуцира очакванията си за зърнената реколта от 2,5 милиона тона на 2,3 милиона тона, но не каза нищо за промяна на цените.

Според него количествата ще са достатъчни за осигуряване на вътрешното потребление, ако няма износ на пшеница. Годишно у нас се потребяват около 2,2 млн. тона зърно. От тях 300 хил. тона са за семена, 1,3 млн. тона се преработват за хляб и хлебни изделия и 600 хил. тона са за фураж.

Дикме твърди, че от предишната реколта имало останали още 400 хил. тона, което било достатъчно да се осигури хлебният баланс на страната за четири месеца.

Споделяне

Още от Бизнес