Хлябът поскъпва след изборите

Хлябът поскъпва след изборите

С 10-15 процента ще се покачи цената на хляба след изборите, прогнозира в петък Федерацията на хлебопроизводителите. Според председателя на федерацията Димитър Любиев в момента цените се задържат умишлено заради изборите

Основната причина за покачването на крайните цени е по-скъпото брашно, което за последния месец е скочило със 150 лева на тон. В момента един тон брашно на борсата се купува по 850-900 лева, а само за последната година е било увеличавано на 3 пъти. Освен това трябва да бъдат повишени и заплатите на работещите в сектора, което също ще доведе до поскъпване на произвежданите продукти.

Производителите печелят от 3 до 5 ст. на един хляб, търговците обаче слагат такава надценка, че печалбата за тях да бъде между 8 и 12 ст. От федерацията увериха, че няма картелни споразумения за увеличението на цената, каквито обвинения бяха отправени.

Програмата на Социалното министерство за мляко и закуски на малките ученици или трябва да бъде закрита или да се увеличат двойно средствата за нея. В момента за доставчиците по програмата са предвидени 50 стотинки за закуски и мляко на един ученик. Само млякото обаче е 30 ст., а един сандвич струва средно 45 стотинки. Поради тази причина няма кандидати за доставчици за доставки на закуски в училищата, защото трябва да работят на загуба, обясни Людиев.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?