Хлябът щял да поскъпне само с няколко стотинки

Цените на олиото обаче застрашени от слабата реколта

Хлябът щял да поскъпне само с няколко стотинки

Съжалявам, ако сте дошли да чуете, че хлябът ще поскъпне драстично, обърна се министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов към журналистите след провелия се във вторник в агроведомството Консултативен съвет по зърното.

По думите му цената на хляба ще се вдигне само със стотинки, тъй като свитият пазар не позволява увеличения от порядъка до 2 лв. за килограм, каквито коментари вече се появиха.

В момента килограм хляб струва средно 1.35 лв. Ако се отразят рекордно високите борсови цени на пшеницата в стойността на хляба, цената му трябва да стигне 1.80 л/кг., но производителите не могат да си позволят такова повишение.

"Потреблението е достатъчно свито и такива цени биха го свили още повече, което ще се върне като бумеранг върху производителите”, каза министър Найденов. Според него заради рекордно високите борсови цени на пшеницата е нормално да има поскъпване от няколко стотинки, макар и много слабо влияние ще окаже и повишаването на цената на тока. Но да се говори за цени от 2 лв. за хляб е невъзможно, смята земеделският министър.

За цената на олиото обаче Найденов не е оптимист, тъй като се очертава лоша реколта от слънчоглед.

Българинът ще продължава да консумира най-евтиния и качествен хляб в ЕС, обясни агроминистърът.

Страната сега разполага с 4.478 млн. тона пшеница, от които 350 хил. тона за запаси от миналата година. Това е с около тон повече от очакваното, посочи Найденов.

Тези количества са напълно достатъчни както за покриването на вътрешното потребление на страната, така и за износ, каза шефът на Националната служба по зърното (НСЗ) Злати Златев.

Значителни количества пшеница вече са изнесени или се обработват за експорт по пристанищата ни.

Зърненият баланс на България е вързан, увери и Мариана Кукушева, председател на Управителния съвет на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.

По данни на НСЗ, средните цени на пшеница с високи хлебопекарни качества от тазгодишната реколта са в рамките на 420 до 460 лева на тон. Миналата година по това време средните цени са били в границите на 280 - 330 лева на тон без ДДС, при средна цена за страната от 307 лв./т. без ДДС.

Найденов обаче изрази притеснения от предвижданията за много слаба реколта от царевица и слънчоглед. Лошо е и положението в световен мащаб, в САЩ например реколтата от царевица е с 30 на сто по-ниска от очакваната, а във Франция ще бъде свикана среща на Г-20 във връзка със ситуацията на зърнения пазар, обясни земеделският министър.

Лошата реколта на слънчоглед ще "изяде" добрите доходи от реколтата от пшеница, коментира още той.

Заради тези селскостопански проблеми, в сряда преди заседанието на Министерски съвет, при премиера Борисов ще се състои среща с българските животновъди, преработватели и представители на търговските вериги, на която ще бъде обсъдена ситуацията в сектора.

Споделяне

Още от Бизнес