Ход на София за едновременно спасяване на британците в Иран и българките в Либия

На десетия ден от кризата със задържаните в Иран 15 британски моряци София излезе със силен дипломатически ход, предлагайки на Лондон дванадесет членове от екипажа да влязат в листите на водещи български партии за изборите за Европейски парламент. Останалите шест места ще са за българските медици в Либия, стана ясно след свиканото в неделя Консултативно съвещание при президента.

На срещата присъстваха както парламентарни, така и извънпарламентарни партии. Президентът ги запозна с конфиденциални доклади на НРС, MI6, ЦРУ и други партньорски служби във връзка с усложнената ситуация с българските медици в Либия и британския екипаж в Иран. Външният министър е представил накратко българската дипломатическа инициатива, наречена символично “Две в едно”, която предвижда част от задържаните британски моряци и морски пехотинци да заемат челни места в листите на български партии за изборите за Европарламент през май. Можем да отпуснем най-много 12 места, тъй като останалите 6 от общо 18-те български представители, които България може да вкара в Европарламента, са резервирани за българските медици.

Въпреки, че ООН, ЕС и САЩ определиха задържането на британците от Техеран като “неприемливо” и настояха те да бъдат освободени, Лондон се надява на по-силна европейска позиция, която да засили натиска и да гарантира успех.

“Поставянето на британските моряци на избираеми места в българските листи  им гарантира сигурни места в ЕП и по този начин “катапултираме проблема в сърцето на Европа”, заяви британският външен министър пред парламента в Лондон. Министърът обясни, че жестът, направен от България, е изключително навременен и показателен за силата на европейската солидарност. Тъй като следващите редовни избори за ЕП са през 2009 г., а през май се провеждат извънредни за български представители в Страсбург, Великобритания оценява високо интервенцията на София за решаването на проблема.

Стигнахме дотам страната, в която си казват “Честита баня”, да ни изкарва от сложна международна криза, заяви доайенът на британските консерватори, които обвини кабинета на Блеър, че досега не е направил необходимото за уреждане на проблема с британските моряци. 

От своя страна британският премиер свика на спешна среща директорите на мощни мултинационални компании и настоя да дадат солидни дарения в международния фонд “Бенгази”.

По-рано тази година президентът Първанов заяви пред ЕП: “Намирам участието на големите петролни фирми, които имат своя добър бизнес в Либия, за твърде символично в този фонд". Тогава той подчерта, че очаква разрешението на този въпрос да остане приоритет в отношенията между ЕС и Либия.

Британският вътрешен министър от своя страна обяви в неделя, че отменя незабавно всички ограничения за българи, които искат да работят на Острова. До два дни британското правителство ще разгледа и специален законопроект, предвиждащ преференциални условия за наемане на българи.

Шефът на парламента Георги Пирински заяви на излизане от президентството, че на извънредно заседание още в неделя следобед ще се гласуват промени в закона за избор на евродепутати. Принципът за уседналост ще бъде отменен. Първо, за да се даде възможност на  принудително задържани български граждани или граждани на страни от ЕС да участват в изборите за ЕП. Втората причина е да се даде легална възможност на ДПС да мобилизира изселническите гласове от Турция, които този път ще отидат за спасяването на българските медици и британските моряци.

Решението е взето рано тази сутрин на спешно заседание на Съвета на коалицията от лидерите на БСП, НДСВ и ДПС. Макар че все още не е гласувано, депутати от ДПС бяха чути да разговарят по мобилните си телефони с транспортни фирми и да поръчват автобуси за 20 май.

Ахмед Доган е казал, че бюрото на неговата партия вече е обвързано с друго решение за водача на листата на ДПС, но останалите три избираеми места ще бъдат предоставени за медицинските сестри и британските моряци.

Премиерът Сергей Станишев каза, че освобождаването на задържаните винаги е било приоритет за тройната коалиция и призова българските граждани да вземат активно участие в предстоящите избори за ЕП.

Единствено представителите на “Атака” се противопоставиха на идеята за съчетаване на британски и български задържани в изборните листи. “Няма да приемем това родоотстъпническо решение в полза на британските империалисти, милитаристи, колониалисти и мекерета”, заяви Волен Сидеров. Той обаче обеща включване на всичките пет български медицински сестри в листата на “Атака”.

Бойко Борисов припомни, че още преди два месеца ГЕРБ поиска да се свика КСНС и всички да седнат на една маса и да се разберат за кандидатирането на медицинските сестри. Той каза, че в листата на неговата партия ще влязат онези медицински сестри и моряци, които поемат ангажимента да се присъединят към Европейската народна партия в ЕП, защото вече е обещал поне петима депутати на шефа на групата на ЕНП - ЕД. Ако някой от тях шикалкави, си имам начин да го разбера и за 20 минути ще изхвръкне от ЕП и го връщам на Кадафи или на Ахмадинеджат, предупреди Борисов.

Лидерът на СДС Петър Стоянов също смята да проучи чрез контактите си с британските консерватори кой от задържаните моряци споделя идеите на новата партия Движение за европейски реформи. СДС, което наскоро стана учредител на новата формация, се надява на поне двама евродепутати, които да влязат в нея.

Лидерът на ДСБ Иван Костов обвини правителството за досегашното бездействие. Той заяви, че партията му има готовност да проведе спешно вътрешни избори, които по демократичен начин да излъчат кои от новите кандидати ще влязат в листите.

Междувременно трите големи частни медии, инициатори на кампанията “Не сте сами”, обявиха, че са напечатани нови 50 млн. лентички с надпис “Не сте сами” за разпространение във Великобритания. Първата пратка е отпътувала снощи и в неделя сутринта водещите на всички големи телевизионни канали във Великобритания бяха закачени с лентички. Големи търговски вериги и атракционни обекти също се включиха в акцията, а “Хародс” осъмна с десетметрова лента с българския трикольор и надпис “Не сте сами”.

Споделяне

Още от България