Ходът на БСП с пенсиите ядоса НДСВ

Ходът на БСП с пенсиите ядоса НДСВ

НДСВ определи решението на коалиционния си партньор БСП за вдигане на пенсиите с 10 % като “необосновано”, “леко авантюристично” и скастри социалистите, че такива важни решения трябва да се взимат в коалицията, а не в “тесен кръг” извън София.

В неделя на семинар във високопланинската база Белмекен БСП взе решение за увеличение на пенсиите с 10 % от 1 юли. Това става преди старта на кампанията за избор на евродепутати и след други популистки акции на социалистите, от които НДСВ се разграничи, като създаване на комисия във връзка с поскъпването на цените след членството в ЕС. 

Във вторник НДСВ даде специален брифинг, за да изрази недоволството си от сепаративно взетото решение за пенсиите.

“Ние сме убедени, че такава стъпка не би трябвало бъде резултат от нещо друго, освен на колективно коалиционно усилие”, обяви говорителят на партията Станимир Илчев.

И добави: “Не бихме искали да допуснем дори, че скорошните критики на президента Първанов в парламента, че най-важните решения се вземат в прекалено органичен формат, а именно Съвета на коалицията, са подтикнали по някакъв странен начин ръководството на БСП да изгражда контрапункт на неговата критика. И се е насочила към обсъждане на талкова важен въпрос в още по-тесен кръг – собственият си кръг и то извън София”, коментира Илчев.

По думите му в НДСВ намират за необоснован скока на пенсиите с 10 %. Според експертите на НДСВ те могат да нараснат и с 15-20 %,  но първо било нужно да се видят обективните факти, тъй като проблемът бил много сложен.

“Реалната възможност за увеличаване на пенсиите с 15-20 % може да стане от момента на увеличаването на приходите от приватизационни сделки и от част от средствата на бюджетния излишък”, коментира говорителят на царистите.

НДСВ настоя финансовият министър Пламен Орешарски да огласи в рамките на коалицията анализа си дали е възможно такова увеличение от 10 на сто, тъй като е изминал само месец от началото на бюджетната година.

“Не сме получили разчетите, с които колегите от социалистическата партия са взели решението си”, посочи Илчев.

“Степента на нарастване на очакванията сред българските пенсионери не бива да бъде аргумент за прибързани действия на когото и да било в коалицията, в правителството, в това число и на самия министър на социалната политика”, каза още Илчев.

Той допълни, че трябва да се водят “откровени и отговорни разговори” между коалиционните партньори, а не да се взимат решения в “тясно-партийна лабораторна среда и да се измисля цифра”. 

Според бившият социален министър и настоящ депутат от НДСВ Христина Христова, ако бъде прието повишаването на пенсиите, ще трябва да се промени кодекса за социално осигуряване, тъй като има повишаване с 1,5 % над приетото 8,5 на сто увеличение на парите. Ще бъде необходима и промяна на закона за бюджета за т. г., тъй като там има текст, според който кабинетът трябва да предложи на бюджета от 1 юли намаление на осигурителната тежест с 3 пункта, обясни Христова.

Тя допълни, че в НДСВ били притеснени от държавната намеса в пенсионното осигуряване на парче. “Трябва да има ясна визия, защото тази система си има ясно правила и критерии”, допълни Христова.

Жълтите поискаха отново да бъде отворена темата за т.нар. сребърен фонд, в който да влязат пари от приватизацията.

ДПС адмирира решението на БСП

Адмирирам идеите на БСП в социалната политика и след като бъдат обсъдени в съвета на коалицията и в другите политически органи, ще вземем решение, коментира във вторник Йордан Цонев, зам.-шеф на ДПС, по повод решението на БСП за пенсиите.

По думите му няма нищо драматично и той не вижда нищо по-нормално от това социалистическата партия да предлага тип социални политики.

Сега сме в ЕС, ще минат още месец, два, три, ако трябва някъде ще коригираме бюджета, обясни Цонев. Според него социално-либералният модел на коалиция е полезен именно с това, че едната част от нея предлага либерални аспекти на политиката, а другата - социални и в търсене на баланса между двете се раждат полезни неща.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?