Ходорковски е обвинен задочно заради убийство от 1998 г.

Михаил Ходорковски

Руското следствие повдигна задочно обвинение срещу бившия шеф на петролния гигант Юкос Михаил Ходорковски, живеещ в Швейцария, и го вика на разпит. Според следствените органи, Ходорковски е замесен в убийството на Владимир Петухов, кмет на град Нефтеюганск, през 1998 г. Това съобщи за ТАСС информиран източник.

На 30 юни федералното следствие съобщи, че подновява делото във връзка с нови данни, според които Ходорковски може да е поръчал убийството на кмета на сибирския град и други престъпления.

През 1998 г. Владимир Петухов бе в конфликт с компанията на Ходорковски по повод неплатени от Юкос според кмета местни данъци, което причинило финансова криза в Нефтеюганск. Градоначалникът обяви гладна стачка с искане да се образува наказателно дело срещу фирменото ръководство, а после я спря, тъй като местният губернатор обеща да вземе мерки.

След няколко дни обаче Петухов бе застрелян с автомат - точно на рождения ден на Ходорковски. Като организатор на това убийство и други престъпления в Москва бе осъден на доживотен затвор бившият шеф на службата за сигурност на Юкос Алексей Пичугин. Същата присъда получи задочно във връзка с това убийство и други престъпления бившият съсобственик на Юкос Леонид Невзлин, който живее в Израел и е израелски гражданин.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?