Ходорковски: Износът на руска корупция в Европа вече е виден

Ходорковски: Износът на руска корупция в Европа вече е виден

Бившият шеф на "Юкос" Михаил Ходорковски предупреждава британския премиер Дейвид Камерън да не отива на компромис с авторитарното руско ръководство в името на икономически дивиденти. Ходорковски, който на времето бе най-богатият човек в Русия, а в момента е в затвора, пише в писмо до британския в. "Обзървър", че Лондон не бива да предприема стъпки за подобряване на отношенията с Москва, преди да постави "принципни условия" в области като демокрацията, гражданските свободи и човешките права.

Писмото на Ходорковски е по повод сигналите, че новата управляваща коалиция във Великобритания възнамерява да изгради нов прагматичен съюз с Кремъл.

Ходорковски, който бе вкаран в затвора през 2003 г. по обвинения за укриване на данъци, но в действителност заради опозиционното си поведение спрямо Владимир Путин, нарича себе си "политически затворник".

Сега срещу него се води втори съдебен процес, като Путин явно е решил да го остави в затвора за още 15 години. Привържениците на Ходорковски твърдят, че последният "показен процес" срещу бившия шеф на "Юкос" е смехотворен.

"Аз, като руски политически затворник, много бих искал Великобритания да разбере съдбата на народ от 150 млн. души, способни и талантливи, които търсят път от тъмата на тоталитаризма към светлината на свободата", пише Ходорковски в първия си публичен коментар за англо-руските отношения.

"Искам да вярвам и се надявам, че в процеса на възстановяване на цялостни цялостни партньорски отношения с Русия, Дейвид Камерън и британският народ ще заемат твърдо страната на демокрацията и ще предложат на руснаците не само взаимно изгодно икономическо сътрудничество, а съвместни действия, базирани на ясни и прозрачни стандарти", продължава писмото.

При правителството на Гордън Браун отношенията между Русия и Великобритания се влошиха почти до положението на Студената война. Великобритания експулсира четирима руски дипломати след убийството през 2006 г. в Лондон на Александър Литвиненко, бивш агент на ФСБ, който после става дисидент. Експулсирането на руските дипломати стана в отговор на отказа на Москва да екстрадира бившия агент на КГБ Андрей Луговой, който, според британското разследване, е сипал отрова в чая на Литвиненко.

Последва експулсиране на четирима британски дипломати от Москва, както и затваряне на офисите на "Британския съвет" (British Council) в Санкт Петербург. Освен това членове на прокремълската младежка организация "Наши" бяха пратени да "демонстрират" пред британското посолство в Москва и да нападат посланика. На всичкото отгоре Луговой стана депутат в руския парламент, като обвини за смъртта на Литвиненко британската служба MI6.

Следващия месец Уилям Хейг ще направи първото си посещение в Москва като външен министър на Великобритания, като сигналите към момента са, че Лондон и Москва ще се опитат да преодолеят кризата в отношенията си. Лондон иска да гради бизнес партньорство с Русия, която е ключов пазар за британските компании, особено в областта на петролната и газова индустрия, но в момента не са допускани до проекти.

Преди няколко седмици Хейг описа състоянието на отношенията с Москва като много лоши и заяви, че иска да подобри връзките с Кремъл "на реципрочна основа". Той категорично отрече, че ще отстъпи от ангажиментите на страната си по отношение на човешките права.

Британският министър-председател от своя страна даде да се разбере, че ще води външна политика, осигуряваща икономически предимства на страната му. Консерваторите вече работят в Европа с партията на Путин "Единна Русия" и седят заедно с руснаците в ПАСЕ, отбелязва в. "Обзървър".

Ходорковски пише още, че "Русия остава авторитарна държава с изключително високо ниво на корупция".

"Износът на тази корупция в Европа вече се вижда и представлява немалка опасност за самата Великобритания", предупреждава той, макар че не развива пространно тезата си.

"За разлика от Великобритания, принципите на равенство пред закона и независимост на съдебната система напълно отсъстват в Русия", посочва Ходорковски.

Споделяне

Още от Свят