Ходорковски не желае да се връща в Русия

Той се срещна със семейството си в Берлин, в неделя ще даде пресконференция

Михаил Ходорковски в берлинския хотел "Адлон"

Въпросът за връщането на критика на Кремъл и бивш шеф на "Юкос" Михаил Ходорковски от Германия в Русия "не стои на дневен ред". Това заяви депутатът от германския парламент Марилуизе Бек в събота след среща с освободения руски предприемач в берлински хотел, предаде Франс прес.

Ходорковски се намира в Берлин, където замина на 20 декември веднага след като изненадващо помилван от президента Владимир Путин и освободен след десетгодишен престой в затвора. Той пристигна в германската столица няколко часа след като при пълна тайна беше изведен от изправителната колония в руската република Карелия.

По-рано в събота прессекретарят президента Путин Дмитрий Песков каза, че Ходорковски може да се завърне в родината. "Той е свободен да се върне в Русия. Абсолютно", заяви Песков.

В събота бившият петролен магнат и шеф на "Юкос"се срещна със сина си Павел и родителите си Марина и Борис, които пристигнаха в Берлин по различно време, в престижния хотел "Адлон" в центъра на германската столица, където Ходорковски прекара първата си нощ на свобода.


"Много сме щастливи, че сме заедно", заяви синът на Ходорковски, който пристигна в Берлин от Ню Йорк. Малко по-късно с частен самолет от Москва дойдоха майката и бащата на Ходорковски.

Предния ден Путин предизвика всеобща изненада, обявявайки, че ще го помилва, след като затворникът го бил помолил за това. В кратко комюнике Ходорковски потвърди, че е поискал от руския президент да бъде помилван "по семейни причини", но отрече да се е признавал за виновен, както твърдеше Кремъл.

Очаква се в неделя 50-годишният Ходорковски да обяви плановете си за бъдещето на пресконференция на Чекпойнт Чарли - прословутия граничен пункт между някогашните Източен и Западен Берлин от времето на Студената война.

Някога най-богатият човек на Русия, бившият шеф на петролната компания "Юкос" беше арестуван през 2003 г. и обвинен за данъчни измами. Не е известно какво е в момента финансовото му състояние, посочва Асошиейтед прес.

Германският канцлер Ангела Меркел приветства освобождаването на Ходорковски, за което тя нееднократно призоваваше Владимир Путин през последните години, посочва ДПА. Правителството в Берлин похвали бившия външен министър Ханс-Дитрих Геншер за усилията му за освобождаването на Ходорковски, който получи едногодишна германска виза.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в събота, че не знае защо Ходорковски е избрал да замине за Германия. "Това е негово лично решение. Никой не му е нареждал", каза Песков, добавяйки, че той може да се завърне в Русия когато пожелае.

Ходорковски успя да замине за Германия с документи, за чието издаване е помогнал бившият германски външен министър Ханс Дитрих Геншер. От затворническата колония в Карелия той е взет с хеликоптер, който го е откарал до летище "Пулково" в Санкт Петербург, а оттам се е прехвърлил на частен самолет за Берлин. Полетът също е обезпечен от Геншер, който помолил компанията Bettermann да предостави самолета.

Политологът Алексанър Рар, който бе сред тези, които посрещнаха Ходорковски в Берлин, по-рано заяви, че освобождаването на бизнесмена е дело на "германската тайна дипломация". В интервю той разясни, че чрез закрити дипломатически канали от две години и половина немски дипломати са искали от руските власти да освободят Ходорковски.

Междувременно германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че освобождаването на Михаил Ходорковски предлага добра основа за разговори относно правата на човека в Русия, предаде Франс прес.

"Като се абстрахираме от мотивите, в последните дни в Русия бяха взети добри решения", каза дипломат номер едно на Берлин. Той визира освен освобождаването на Ходорковски и закона за амнистията, одобрен от руския парламент.

"Освобождаването на Ходорковски и законът за амнистията са две действия, които са насочени в правилната посока и предлагат добра база за разговори, които ние искаме да водим с Русия по въпроси за модернизирането и за правовата държава", подчерта Щайнмайер.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?