Ходорковски няма да бъде помилван

Ходорковски няма да бъде помилван

Руският президент Дмитрий Медведев, който ще бъде заместен през май от новоизбрания държавен глава Владимир Путин, няма да помилва бившия петролен магнат и критик на режима Михаил Ходорковски. Това заяви Михаил Федотов, който оглавява президентския съвет по правата на човека.

Група експерти по конституционно право, упълномощени от Съвета, представиха в Кремъл заключения, според които държавният глава може да помилва осъден, дори ако той не е подал молба за това, обясни Федотов пред радио "Ехото на Москва".

"Президентът има друго гледище" по въпроса, посочи той.

Ходорковски и съдружникът му Платон Лебедев, осъдени за икономически престъпления на 13 години затвор - до 2016 г.., винаги са отказвали да подадат молби за помилване с твърдението, че са невинни.

"Така Медведев доказва, че зависи от Владимир Путин - човек, който изпитва панически страх от сина ми", заяви пред АФП майката на бившия шеф на компанията Юкос Марина Ходорковска.

Дмитрий Медведев заяви още през 2009 г., че ще проучи възможността за помилване, само ако Ходорковски подаде съответната молба и се признае за виновен. Ред наблюдатели твърдят, че гоненията срещу Ходорковски са разчистване на сметки, дирижирано от Путин в желанието да се отърве от един богат и могъщ свой противник.

Споделяне

Още от Свят