Ходорковски обвинен за кражба и пране на $25 млрд.

Ходорковски обвинен за кражба и пране на $25 млрд.

Генералната прокуратура на Русия предяви на бившия шеф на нефтената компания “Юкос” Михаил Ходорковски обвинения за кражба и пране на 23-25 млрд. долара, съобщиха руските агенции в понеделник, цитирайки адвоката му Юрий Шмид.

Малко преди това аналогични обвинения бяха предявени и към бизнес партньора на петролния олигарх Платон Лебедев.

Двамата са заподозрени в съпричастност за пране на парични средства, откраднати от дъщерни компании на “Юкос” чрез незаконни “пожертвования” за благотворителния фонд “Открита Русия”.

"Обвинението практически беше известно по-рано из пресата. Става дума за нефтените компании "Фаргойл" и "Ратибор", обясни защитникът.

По-рано обаче по делото за размиване на капитала на “Юкос” чрез "Фаргойл" и "Ратибор" бе назовавана сума за присвояване в размер на13 млрд. долара, от които 8,9  млрд. долара бяха легализирани.

Обвиненията за присвояването на парите и последвалата им легализация бяха предявени на Ходорковски и Лебедев в прокуратурата в Чита, където двамата са в място за лишени от свобода, след като в края на декември 2006 г. бяха  доведени за провеждане на следствени мероприятия.

По думите на техните адвокати, Ходорковски и Лебедев не са признали вината си по новите обвинения.

"Тези милиарди долари, които им се предявяват – това даже не е абсурд, а безумие”, заяви друг от адвокатите на Ходорковски - Карина Москаленко.

По-късно стана ясно, че Михаил Ходорковски е готов да даде показания по новото дело, но ако се прекрати нарушаването на човешките му права и ако бъде приведен в Москва, където би трябвало да излежава присъдата си. По думите на Шмид неговият клиент е готов да опровергае повдигнатите срещу него обвинения “от първата до последната дума”.  Адвокатът също оредели като “абсурдни” обвиненията”, тъй като “да открадне такава сума не е възможно за никого, никъде и никога”.

В момента бившият шеф на “Юкос” излежава 8-годишна присъда за укриване на данъци и измама.

Новите обвинения създават възможност петролният магнат да излежи няколко години допълнително в затвора, коментира ББС. Преди да бъде осъден, той бе най-богатият руснак.

Ходорковски и неговият бизнес партньор Платон Лебедев бяха арестувани през 2003 г. Противниците на руския олигарх го обвиняват, че използва руските природни богатства за свои цели. Неговите поддръжници твърдят, че процесът срещу него е политически мотивиран и разпореден от президента Путин.

Ходорковски и Лебедев можеше да бъдат освободени от затвора през 2009 г. при намаление на присъдата. След оповестяване на намерението на властите да им повдигнат нови обвинения, това започва да изглежда п о-малко вероятно, коментира ББС.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?