Ходорковски подкрепя новото ръководство на Украйна

Някогашният руски магнат Михаил Ходорковски каза, че с агресивните и просепаратистките си действия в Крим Москва разрушава отдавнашното си приятелство с Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

"Ние губим украинско-руското приятелство" заради руските действия, каза Ходорковски в лекция пред студенти в Киев.

Руският президент Владимир Путин отказва да има отношения с новите украински лидери, поели управлението след бягството на проруски настроения президент Виктор Янукович. Ходорковски обаче изрази подкрепа за тях, като каза, че те са дошли на власт в резултат на "революция на справедливостта".

"Украйна трябва да стане европейска държава", заяви той. За тази цел според него са необходими чуждестранни инвестиции, изкореняване на корупцията и съвременен план "Маршал" за международна помощ.

Ходорковски, който излежаваше в Русия присъда за данъчни престъпления и други нарушения, беше помилван и освободен от затвора през декември.

Вчера той изнесе реч пред хиляди хора в Киев, в която обвини Русия в съучастие в полицейското насилие над демонстранти в Украйна и каза, че не всички руснаци подкрепят действията на Москва в Крим, отбелязват Асошиейтед прес и Ройтерс.

Говорителка на Ходорковски заяви, че той е подал молба за постоянно жителство в Швейцария.

Бившият магнат получи тримесечна шенгенска виза от Швейцария в края на миналата година и пристигна в Базел от Берлин в началото на януари.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?