Ходорковски прекрати гладната си стачка

Излежаващият присъда бивш петролен магнат Михаил Ходорковски обяви в сряда, че прекратява обявената преди ден от него гладна стачка, съобщи Франс прес.

"Целта на призива ми е постигната. Слагам край на гладната си стачка“, посочи в съобщение Ходорковски, който е обвинен за злоупотреби и незаконни приходи от петрол.

Ходорковски обяви, че ще гладува докато руският президент не бъде информиран за нарушаването на законовите промени, свързани със задържането му.

Според промените, които влязоха в сила през април, заподозреният за някои икономически престъпления включително и престъпленията, за които е преследван Ходорковски, не може да бъде оставен в предварителния арест.

Говорителката на президента Наталия Тимакова посочи, че Медведев е информиран за писмото на Ходорковски.

Той и бизнес партньорът му Платон Лебедев излежават осемгодишна присъда за укриване на данъци и измама. Въпреки че още не е излежал присъдата си докрай, има възможност да бъде освободен предсрочно.

Междувременно обаче бе изправен пред нови обвинения в кражба и злоупотреби, за които може да получи още 22 години затвор. На 14 май московски съд удължи периода на задържането му с три месеца.

Според адвоката му обаче закон, който забранява задържането на обвинени в икономически престъпления, е бил подписан от Медведев през март.

Ходорковски е бивш шеф на енергийния гигант Юкос и беше най-богатият човек в Русия. Той е в затвора от 2003 година, като не за пръв път обявява гладна стачка.

Споделяне

Още от Свят