Ходорковски създава движение "Отворена Русия" и е готов да стане президент

Михаил Ходорковски е готов да стане президент на Русия.

Бившият директор на руската петролна компания "Юкос" и противник на Кремъл Михаил Ходорковски, помилван от руския президент Владимир Путин след десетгодишен затвор, обяви създаването на новото движение "Отворена Русия", целящо сплотяване на проевропейските сили в страната, предаде Франс прес.


"Малцинството ще има влияние, ако е организирано", заяви той на церемония по повод лансирането на новото движение в Париж, предавана по интернет. След освобождаването му от затвора миналата година, някогашният най-богат човек в Русия живее в изгнание в Швейцария и не се е връщал в страната си. При излизането си от затвора през декември 2013 г. Ходорковски беше обещал на практика да не се намесва в политиката. Макар да
изглежда, че новият му проект има политически амбиции, сега той заяви, че това е "онлайн платформа", а не политическа партия.

В същото време, по време на тържество по случай 70-годишнината на в. "Монд" в Париж, Ходорковски заяви в събота в отговор на въпрос, че е готов да стане президент на Русия, "ако това се налага" за преодоляване на кризисната ситуация.

Не бих проявил интерес към президентския пост, ако Русия се развиваше нормално, заяви той и подчерта, че Русия се нуждае от конституционна реформа, целяща преразпределение на президентската власт в полза на съда, парламента и гражданското общество.

"...Аз съм готов да стана президент, ако това е нужно, за да се преодолее кризата и да се проведе конституционна реформа", заяви 51-годишният Ходорковски, който така за пръв път каза онова, което много негови привърженици отдавна очакват, предаде Би Би Си.

Прессекретарят на президента Путин Дмитрий Песков заяви в ефира на радио "Комерсант ФМ", че не вижда повод да коментара думите на бившия шеф на "Юкос".

Ходорковски заяви също, че всички в Русия, които подкрепят проевропейските идеи, трябва да се обединят преди парламентарните избори през 2016 година. "Вярваме, че тезата, че
"Русия не е Европа" е лъжа. Ние сме част от Европа, както в географски, така и в културен план. Европейският начин на развитие всъщност не означава отхвърляне на националните
ценности. В Европа всяка държава следва собственият си път", заяви той.

Путин се опитва от години да представя Русия като страна, която се противопоставя на упадъчния западен модернизъм и чието бъдеще е като мост между Европа и Азия. От началото на украинската криза с присъединяването на Крим през март Путин се радва на рекордна популярност сред руското население, напомня АФП, цитирана от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?