Ходорковски създава движение "Отворена Русия" и е готов да стане президент

Михаил Ходорковски е готов да стане президент на Русия.

Бившият директор на руската петролна компания "Юкос" и противник на Кремъл Михаил Ходорковски, помилван от руския президент Владимир Путин след десетгодишен затвор, обяви създаването на новото движение "Отворена Русия", целящо сплотяване на проевропейските сили в страната, предаде Франс прес.


"Малцинството ще има влияние, ако е организирано", заяви той на церемония по повод лансирането на новото движение в Париж, предавана по интернет. След освобождаването му от затвора миналата година, някогашният най-богат човек в Русия живее в изгнание в Швейцария и не се е връщал в страната си. При излизането си от затвора през декември 2013 г. Ходорковски беше обещал на практика да не се намесва в политиката. Макар да
изглежда, че новият му проект има политически амбиции, сега той заяви, че това е "онлайн платформа", а не политическа партия.

В същото време, по време на тържество по случай 70-годишнината на в. "Монд" в Париж, Ходорковски заяви в събота в отговор на въпрос, че е готов да стане президент на Русия, "ако това се налага" за преодоляване на кризисната ситуация.

Не бих проявил интерес към президентския пост, ако Русия се развиваше нормално, заяви той и подчерта, че Русия се нуждае от конституционна реформа, целяща преразпределение на президентската власт в полза на съда, парламента и гражданското общество.

"...Аз съм готов да стана президент, ако това е нужно, за да се преодолее кризата и да се проведе конституционна реформа", заяви 51-годишният Ходорковски, който така за пръв път каза онова, което много негови привърженици отдавна очакват, предаде Би Би Си.

Прессекретарят на президента Путин Дмитрий Песков заяви в ефира на радио "Комерсант ФМ", че не вижда повод да коментара думите на бившия шеф на "Юкос".

Ходорковски заяви също, че всички в Русия, които подкрепят проевропейските идеи, трябва да се обединят преди парламентарните избори през 2016 година. "Вярваме, че тезата, че
"Русия не е Европа" е лъжа. Ние сме част от Европа, както в географски, така и в културен план. Европейският начин на развитие всъщност не означава отхвърляне на националните
ценности. В Европа всяка държава следва собственият си път", заяви той.

Путин се опитва от години да представя Русия като страна, която се противопоставя на упадъчния западен модернизъм и чието бъдеще е като мост между Европа и Азия. От началото на украинската криза с присъединяването на Крим през март Путин се радва на рекордна популярност сред руското население, напомня АФП, цитирана от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят