Ходорковски ще иска политическо убежище във Великобритания

Ходорковски ще иска политическо убежище във Великобритания

Руският опозиционер и бивш шеф на петролната компания Юкос Михаил Ходорковски ще поиска политическо убежище във Великобритания, след като бе обявен за международно издирване от федералното следствие в Москва във връзка с дело за организиране на убийства.

Това обяви самият той пред ББС, допълвайки, че руският президент Владимир Путин все още го смята за заплаха.

"Аз съм смятан от президента Путин за заплаха, икономически – заради възможното конфискуване на руски активи в чужбина, и политически – като някой, който може да помогне на демократичните кандидати на предстоящите избори през 2016 г. ", коментира Ходорковски.

Според разследването, по което той бе обявен за международно издирване преди ден, "като акционер и председател на управата на петролната компания Юкос Ходорковски е възложил през 1998-1999 г. на подчинените си служители в компанията Леонид Невзлин и Алексей Пичугин, както и на други лица, да убият кмета на Нефтеюганск Владимир Петухов и предприемача Евгений Рибин, чиято служебна дейност е била насочена срещу интересите на Юкос".

Като извършители на тези престъпления по-рано бяха осъдени Леонид Невзлин, Алексей Пичугин, Генадий Цигелник, Евгений Решетников и Владимир Шапиро.

Ходорковски, някога най-богатият човек в Русия, беше помилван от президента Владимир Путин през декември 2013 г. след десет години в затвора. Обвиненията в данъчни измами и злоупотреби срещу него бяха политически мотивирани – наказание за това, че се противопостави на Кремъл и хранеше политически амбиции, припомня АП. След освобождаването от затвора Ходорковски замина за Германия, след което заживя в изгнание в Швейцария.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?