Ходорковски: Ще ме държат в затвора доживот

Бившият руски петролен магнат Михаил Ходорковски предполага, че ще бъде осъден на доживотен затвор при втория процес срещу него. Това заяви самият той в интервю за германското списание "Фокус", цитирано от ДПА и БТА.

"Те ще се опитат да ме държа в затвора до края на живота ми", каза бившият шеф на разформированата компания "Юкос".

Ходорковски беше арестуван през 2003 г., а две години по-късно беше осъден на 8 години лишаване от свобода за укриване на данъци. Според мнозина експерти първото дело срещу него е било политически мотивирано.

По думите на бившия петролен магнат за второто му изправяне пред съда роля са изиграли свързани с руския министър-председател Владимир Путин служители от разузнаването.

Някогашният политически противник на Путин може да получи присъда от 22 години затвор, ако бъде признат за виновен за пране на пари.

Ходорковски заяви в интервюто, че не очаква справедлив процес. Според него независимостта на съдебната система все още е много далечна цел, а взетите мерки са били половинчати и не са довели до съществени промени въпреки обещанието на президента Дмитрий Медведев да превърне Русия в по-справедлива държава, отбеляза ДПА.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?