Ходорковски твърди, че Москва лъже за Украйна, и призова руснаците да протестират

Бившият руски петролен магнат Михаил Ходорковски, противник на президента Владимир Путин, заяви, че Москва лъже за съпричастността си към събитията в Украйна и призова руснаците да предприемат действия за прекратяване на "неравната" война, предаде Ройтерс.

"Способни сме и можем да спрем случващото се. Достатъчно би било да излезем по улиците, да започнем да стачкуваме", каза в изявление бившият петролен олигарх, който сега живее в
Швейцария.

Москва, обвинявана, че изпраща войски и оръжие в бившата съветска република, за да подпомага сепаратистките бунтовници, не признава да има каквото и да било участие. Руското министерство на отбраната многократно отрече присъствието на руски войници в Украйна.

"Ние наистина воюваме в Украйна", посочи Ходорковски. Руските власти лъжат точно както лъгаха за Афганистан през 80-те години и за Чечения през 90-те години на миналия век, допълни той.

Петдесет и една годишният Ходорковски - най-богатият някога човек в Русия и шеф на несъществуващата днес петролна компания ЮКОС - беше освободен по силата на президентска амнистия през декември 2013 г., след като прекара 10 години в затвора,
припомня Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят