Ходорковски заяви, че е готов да умре в затвора, за да стане Русия правова държава

Ходорковски заяви, че е готов да умре в затвора, за да стане Русия правова държава

Бившият петролен магнат Михаил Ходорковски, който излежава присъда в затвора, произнесе вдъхновено заключително обръщение към съда в края на втория процес срещу него и съдружника му Платон Лебедев. Ходорковски заяви, че е готов да умре в затвора, ако това ще помогне за превръщането на Русия в правова държава.

В обръщението си към съдията Виктор Данилкин, който ще огласи присъдата си на 15 декември, Ходорковски заяви, че тази присъда ще има изключително голям отзвук. "Ваша чест, вие решавате съдбата на повече от двама души; тук е заложена съдбата

на всеки гражданин на нашата страна", каза бившият президент на петролната компания "Юкос" на слушащия го с каменно лице Данилкин. "Не аз и Платон Лебедев сме изправени пред съда. Това е руският народ."

Михаил Ходорковски бе арестуван през 2003 г. по обвинение в укриване на данъци и измама. Осъден бе на осем години затвор, което мнозина критици възприемат като отмъщение на режима на Владимир Путин, защото Ходорковски финансираше опозиционни партии.

Когато му оставаше една година от присъдата, той бе подведен под отговорност по нови обвинения - в измама и присвояване, които могат да удължат престоя му в затвора до 2017 г.

В последната си дума пред съда 47-годишният подсъдим каза, че не иска да умре в затвора, но ако това е необходимо, няма да се поколебае. Ходорковски подчерта, че убежденията му диктуват да рискува живота си. Той добави, че не очаква оправдателна присъда, но няма намерение да пада духом.

"Милиони очи следят този процес в Русия и по целия свят", каза Ходорковски. "Те се надяват, че Русия ще стане страна на свободата и законността и че законът ще надделее над бюрократите и подкрепата за опозиционните партии няма да води до репресии", заяви в заключителното си слово бившият най-богат човек в Русия.

Споделяне

Още от Свят