Ходжи и имами арестувани при антитерористична акция в 4 града

Маскирани полицаи, ДАНС и прокуратурата претърсваха нелегални религиозни училища в ромски квартали

Спецакция в Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково за проповядване на антидемократична идеология и пропаганда за война са започнали във вторник сутринта прокуратурата, ДАНС и МВР. Извършени 40 ареста, като сред задържаните е и имамът на Пазарджик Ахмед Муса Ахмед. Иззети са и множество веществени доказателства, съобщиха от ДАНС и прокуратурата и допълниха, че подробности ще бъдат дадени, когато вече няма опасност за провеждането на разследването.

Претърсени са 40 адреса. От множество домове и офиси са иззети компютри, документи и веществени доказателства.

В пловдивския ромските квартали "Столипиново" и "Шекер махала" са задържани 100 човека и са отведени за разпити в различни районни управления, информират местни медии.

Полицията е отвела ходжи и имами, които водят учебни занятия в "Шекер махала", както и техни приближени. Правени са обиски в нелегалните религиозни училища, иззета е голямо количество литература. Работи се по информация, че в месджидите се проповядва радикален ислям.

Мащабна операция е проведена сутринта и в "Столипиново". Тя е срещу предполагаеми поддръжници на "Ислямска държава".

Ромският квартал "Лозница" в Асеновград също беше блокиран от полиция и жандармерия. По време на специализираната акция беше арестуван и отведен на разпит в Районното управление на полицията ходжата Стефан Димитров. Жилището му беше претърсено, а полицаите са иззели компютър.

По първоначална информация обект на мащабната проверка са били и други адреси, както и сградата на молитвения дом в ромската махала.

Акцията в ромския кв. "Изток" на Пазарджик, станала в присъствието на медиите, приключи с ареста на имама Ахмед Муса и негов сподвижник в джамията "Абу Бекир". Във вторник сутринта районът осъмна блокиран от около 300 служители на полицията, жандармерията и ДАНС. Срещу Ахмед Муса и още няколко човека има образувано досъдебно производство по чл. 407 от НК, което е за пропагандиране и подстрекаване към война, както и и за разпространяването на видеоматериали с антидемократична идеология.

Преди да бъде отведен от полицията, Ахмед Муса заедно със свои поддръжници е престоял в джамията повече от три часа.

Операцията е започнала с претърсване на джамията и няколко къщи, в които се предполага, че са се провеждали събрания, проповядващи радикален ислям.

Ахмед Муса Ахдем беше изведен от джамията "Абу Бекир” и качен в полицейски автомобил заедно със свой сподвижник. Преди това той беше в двора на джамията, а след започването на претърсването беше пуснат в нея.

Около обед блокадата бе вдигната, но около джамията останаха маскирани полицаи и стотина местни хора, които твърдяха, че не знаят причината за полицейската акция и децата им не са отишли на училище. Според тях задържането на Ахмед Муса е неправилно и че напрежението го създават силите на ДАНС и МВР.

Пред училище "Димитър Гачев” в ромския квартал "Изток", намиращо се в близост до джамията, също имаше кола на жандармерията.

Ахмед Муса Ахмед бе единственият осъден ефективно за разпространение на радикален ислям у нас по делото на "Ходжите". Преди дни прокуратурата провери видеоклип, разпространен в интернет преди няколко години, в който Ахмед Муса Ахмед аплодира в двора на джамията как едно дете обезглавява ритуално с пластмасов меч друго. Тогава от Окръжната прокуратура в Пазарджик съобщиха, че всички участници в ритуала ще бъдат разпитани. Според един от свидетелите, децата са разигравали библейски сюжет по повод на Байрама - Авраам обезглавява сина си по волята на Аллах.

Според неофициална информация при акцията във вторник са иззети оръжие и книги, проповядващи салафизъм. Според източник на изданието в махалата има около тридесет "спящи клетки" на "Ислямска държава" и именно тези адреси са били обект на основна проверка от страна на ДАНС. Претърсени са общо 25 адреса в квартала.

От ДАНС уточняват, че акцията в четирите града е в рамките на образувано досъдебно производство за престъпления по чл. 108 и чл. 407 на Наказателният кодекс, според които "който проповядва фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди лева" и "който върши по какъвто и да е начин пропаганда за война, се наказва с лишаване от свобода до осем години".

Споделяне

Още по темата

Още от България