Холандецът Франс Тимерманс се кандидатира за председател на Еврокомисията

Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс обяви кандидатурата си за кандидат на социалистите за председател на ЕК на предстоящите догодина европейски избори, предаде ДПА.

Съгласно системата на водещите кандидати, въведена на последните европейски избори, всяка европейска партия посочва предпочитания от нея кандидат за председател на Еврокомисията, пост, който в момента се заема от Жан-Клод Юнкер. Номинираният от най-силната партия има добри шансове да бъде избран, макар че страните членки трябва да одобрят крайния кандидат.

Системата беше въведена с цел да се осигури повече прозрачност на изборите и да се увеличи избирателната активност.

Холандският дипломат Тимерманс ще се съревновава със словашкия дипломат и заместник-председател на ЕК Марош Шефчович, който отговаря за енергетиката. Обявяването на номинациите приключва на 18 октомври и се очаква групата на социалистите да избере своя водещ кандидат през декември.

Евродепутатът Манфред Вебер и бившият финландски премиер Александер Стуб се състезават за позицията на водещи кандидати на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), която в момента е най-голямата група в Европейския парламент.

Мнозина обаче предричат, че на европейските избори през май догодина политическите сили, настроени срещу ЕС, може да получат сериозна подкрепа, в момент когато блокът се бори с икономическите проблеми, миграцията и предстоящото напускане на Великобритания.

57-годишният Тимерманс е син на холандски дипломат и говори седем езика. Израснал е в Париж, Брюксел и холандския град Херлен. Учил е френска литература, политика и европейско право в Холандия и Франция.

През 2014 г. преди да се присъедини към ЕК беше външен министър на Холандия. Спечели си репутация в Брюксел, защитавайки върховенството на закона, особено в продължаващия спор с Полша относно въведената преди три години съдебна реформа.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?