Холандия да предаде на Ердоган турски офицери

Сн. БГНЕС
Холандия отказа да удовлетвори иска на Анкара да ѝ бъдат върнати турските офицери, които поискаха политическо убежище и им предоставя временен престой от 18 месеца.
 
През това време холандското министерство на сигурността и правосъдието ще разгледа исканията на турските офицери и семействата им за политическо убежище в страната и ще реши съдбата им. Анкара изпрати иск до холандското правителство с настояване в рамките на три месеца от януари тази година издирваните военнослужещи да бъдат предадени обратно на Турция с уверението, че няма да им бъде отнето турското гражданство.
 
Офицерите отказаха да се върнат още след опита за преврат от 15 юли миналата година и в молбите за убежище посочиха, че няма никакви гаранции за справедлив процес срещу тях в родната им страна, съобщава BBC Turk, цитирана от БГНЕС.
 
Не е посочено обаче колко са турските военни, отказващи да се завърнат в Турция.
 
Депутатът от партията на Демократите 66 /D66/ Сьоерг Сьордсма настоява за актуализиране на законодателството в областта на предоставяне на политическо убежище, особено след като на дневен ред бе поставен проблемът с турските офицери. 
 
Правото на убежище извън дипломацията е свързано с правата на човека и неговата сигурност, заяви депутатът от Социалистическата партия Шарон Гастхуизен и призова за бързи действия на холандските власти по отношение на искането на турските военни.
 
Държавната телевизия в Холандия NOS съобщи, че след 15 юли м.г. над 100 турски офицери са поискали убежища в страните от Западна Европа. Преди това германската преса обяви, че най-малко 40 висши военни от Турция, служещи в НАТО, също внесоха документи с искане за убежище. Други 86 турски военни в Алианса в Брюксел също отказват да се завърнат, въпреки строгите призиви на Анкара.
 
Турската секция на агенция "Спутник“ съобщи, че 1 143 турски граждани също са поискали убежище в Япония през 2016 г. след юлския опит за преврат. 
 
Директорът на агенцията за бежанците Ерин Ишикава подчертава, че Япония води изключително строга политика по отношение на миграцията и дава приоритет на контрола върху този процес, вместо статут.
Споделяне

Още от Свят