Холандия е на път да отмени закона за референдумите

Холандия е на път да отмени закона за референдумите

Холандското правителство подкрепи решението на долната камара на парламента за отмяна на закона за провеждане на консултативни референдуми, съобщава световните информационни агенция. По този закон преди две години бе проведено допитването, с което бе отхвърлено споразумението за асоциациране на Украйна към ЕС.

“Не всички може да се съгласни, но има споразумение между партиите в управляващата коалиция за отмяна на закона“, коментира вицепремиерът Хюго де Йонге, цитиран от АФП. По думите му “има по-добри начини за участието на гражданите във вземането на решения“.

За отмяна на закона късно в четвъртък гласуваха 76 депутати срещу 69 за запазването му. През април по закона трябва да се произнесе и Сената.

Законът за тези референдуми влезе в сила през 2015 г. след обсъждане, продължило няколко години. Оттогава бе проведен само един такъв референдум - за ратификацията на споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна.  Вотът на холандците за Украйна създаде големи проблеми за правителството на Марк Рюте.

Преди отмяната на закона по него ще се проведе още един референдум за т.нар.  поправка "Биг брадър". Тя предвижда значително разширяване на възможностите на спецслужбите за следене на гражданите, а допитването до обществото е насрочено за 21 март.

Споделяне

Още от Свят