Холандия е знаела за заразените яйца още миналата година

Холандия е знаела за заразените яйца още миналата година

Инсектицидът фипронил, който е забранен за употреба в птицевъдството в ЕС, е бил открит при кокоши яйца в Холандия още през декември 2016 година.

Белгийските власти признаха, че са разбрали за проблема през юни, но информацията стана публично достояние цял месец по-късно, което доведе до мащабна критика из Европа.

След скандала с отровните яйца в Белгия, разразил се миналата седмица, днес стана ясно, че холандците са знаели за заразата още през декември 2016 година. Те обаче не са уведомили съседите си, съобщи в сряда белгийският министър на селското стопанство Дени Дюкарм на извънредно изслушване пред парламента, цитиран от ББС.

Резултатите от разследването ни показаха, че в Холандия още през декември 2016 г. е била установена широка употреба на фипронил, но страната не е предоставила тази информация на партньорите си, каза Дюкарм, представяйки доклад на белгийската Агенция за безопасност на храните.

Въпросният химикал може да навреди на бъбреците, черния дроб и щитовидната жлеза на човека. Фипронилът се използва като лекарство срещу въшки и кърлежи у животните и като общ инсектицид, но не е одобрен за употреба в хранителната индустрия.

Холандия е най-големият производител на яйца в цяла Европа и един от най-големите износители на яйца и яйчени продукти в света. Тя изнася 65% от общо 10- те милиарда яйца, които произвежда всяка година.

При последните проверки в Холандия е открито масово използване на инсектицида фипронил в птицевъдните ферми, в резултат от което са били закрити 147 от 180 стопанства за кокошки носачки. Сега тези компании трябва да преминат пълна проверка и да докажат, че продукцията им не е опасна за здравето на хората.

Скандалът доведе до изтегляне на милиони яйца от супермаркети в Холандия, Белгия и Германия. ЕС не изключва вероятността опасна продукция да е достигнала и магазини във Великобритания, Франция, Швейцария и Швеция.

Когато първо белгийците станаха мишена задето не докладваха, че са открили отровния химикал в началото на юни, техен представител каза, че забавили докладването на заразата, защото случаят е бил прехвърлен към прокурор за разследване на измама.

Причината за заразата все още е неясна, но доклади предполагат, че фипронилът може да е бил смесен с друг инсектицид за подобряване на ефикасността му.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?