Холандия: Европа трябва да опази живо Шенгенското пространство

Холандският министър на външните работи Берт Кундерс.

Европа трябва да опази живо Шенгенското пространство въпреки бежанската криза и мерките за сигурност след парижките атентати, заяви холандският министър на външните работи Берт Кундерс, чиято страна поема председателството на Евросъюза през първата половина на 2016 г., предаде Франс прес.

Въпросът за това пространство на свободно движение ще бъде един от приоритетите на холандското председателство, подчерта той. "Има напрежение в Шенген и аз смятам, че една от нашите основни задачи ще бъде да гарантираме, че зоната ще продължи да функционира", каза Кундерс.

Министърът направи изявлението при откриването на нов център в Амстердам, построен на мястото на стара казарма, където ще се състоят много от европейските срещи по време на холандското председателство.

След парижките атентати много страни от ЕС решиха да засилят контрола по вътрешните граници на съюза, включително за европейските граждани. А Еврокомисията ще представи до края на годината ревизия на правилата на Шенген, припомня АФП.

Останалите теми, по които Холандия ще фокусира своето председателство, ще бъдат миграционната криза, европейската икономика, еврозоната, както и климатичните промени и енергийната сигурност, добави Кундерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?