Холандия финансира въвеждането на ред по Черноморието

Холандия финансира въвеждането на ред по Черноморието

Холандското правителство се нагърби с тежката задача да събере представителите на държавната администрация – министерства и областни управители, общините и инвеститорите в туризма, за да изготвят една обща визия за развитието на родното Черноморско крайбрежие през 2030 година. Това стана ясно в четвъртък при представянето на проекта “Моят бряг”, който се финансира с 400 хил.евро от Амстердам. Работата по общата визия на морския ни бряг ще продължи две години.

За съжаление, безразборното строителства не може да привлече туристи, коментира посланикът на Холандия у нас Вилем ван Ее.

Ръководителят на проекта Рене Бустен каза, че първо ще поканят всички заинтересувани страни по крайбрежието, за да чуят тяхното мнение. Ще анализират кои са основните конкурентни интереси по родното Черноморие и ще се фокусират върху това, което обединява различните интереси, а не върху различията.

Българите предпочитат южните плажове

Българските граждани предпочитат да почиват на Южното Черноморие, сочат данните от проучване на маркетинговата агенция “Маркет тест”. Анкетирани са били над 12 хиляди души. През лятото на миналата година 41,5 на сто от българите са почивали на юг от Бургас. Едва 17,1 % са предпочели Северното Черноморие.

още

Представителите на държавата бяха по-скептично настроени към успеха на “холандската мисия” да създаде обща визия за Черноморието, която да удовлетворява всички страни.

Заместник-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев коментира, че различните институции трябва да загърбят тясно ведомствените си интереси по отношение на едно национално богатство, което загива. Проектозаконът за черноморското крайбрежие все още не е приет от Народното събрание, защото се сблъскаха различни инвестиционни интереси, уточни той. 

Основният спор по текстовете на проектозакона са зоните А и Б, където ще се прилага ограничителен режим на застрояването. Депутатите спорят и чия собственост трябва да са плажовете. Вероятно до два месеца законът за Черноморието ще се приеме и все пак ще влезе в сила, макар и закъснял, съобщи Савин Ковачев.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството планира да изработи Национална комплексна устройствена схема за цялата страна, която да обобщи цялата визия за развитието на територията. До края на годината ще бъде избран консултант, който да подготви заданието и тръжните документи за изпълнител. Изработването на тази схема ще струва около 1 млн. лева. За тази година в бюджета са предвидени 300 хил. лв. за започване на работата, коментира Савин Ковачев.

На крайморските общини ще се предложи финансова подкрепа за актуализиране на общите устройствени планове, които са работени в средата на 90-те години, каза още зам.-министърът. По думите му обаче голямата част от местните власти не искали помощта на ведомството, защото я възприемат като намеса в правомощията им.

Трудно се водят преговорите с общинските власти, защото всяка законодателна инициатива по отношение на строителството се възприема от тях задължително като посегателство върху техните правомощия, коментира зам.-министър Ковачев. 

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?