Холандия, Гърция, Китай и Черна гора с нови посланици в София

Том ван Оорсхот. Сн: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев получи в петък акредитивните писма на четирима нови посланици в София. Това са представителят на Холандия Том ван Оорхост, на Гърция – Демостенис Стоидис, на Китай - Уей Дзинхуа, и на Черна гора - Миломир Михалевич, съобщиха от пресофиса на държавния глава.

Посланикът на Холандия Том ван Оорхост е роден през 1955 г. в Хага. Завършил е гражданско и международно право в Университета в Лайден, има стаж в Еврокомисията. Работил е на различни експертни позиции в холандското външно ведомство, както и на дипломатически постове в посолства на страната в различни държави. Последно е бил директор по правните въпроси в Министерството на външните работи на Холандия. Семеен е, с три деца.

Гръцкият дипломат Демостенис Стоидис е роден в Кавала през 1953 година. Завършил е политически науки. Има следдипломна квалификация по Международни отношения в британски университет. Заемал е различни постове в гръцки дипломатически мисии, работил е в Министерството на националната отбраната. Предходният му пост е посланик на Гърция в Сърбия. Женен, с две деца.

Посланикът на Китай Уей Дзинхуа е роден през 1958 година. Заемал е постове във външното ведомство, в китайски дипломатически мисии. До 2012 г. е бил посланик на Китай в Сърбия. Бил е вицепрезидент на държавната корпорация "Чайна Ойл енд Фуудстъф", която е най-голямата в страната за внос и износ на нефт и хранителни продукти и водеща в производството на хранителни стоки. Женен е, има две дъщери.

Представителят на Черна гора Миломир Михалевич през септември 1950 година. Завършил е право и икономика в Белградския университет. Владее английски и френски. Заемал е различни дипломатически и експертни постове. Работил е по проблемите на човешките права, хуманитарни и бежански въпроси, разоръжаването. Женен е, с две деца.

Споделяне

Още от България