Холандия готова пак да спре България и Румъния за Шенген

Правителството на Холандия е готово отново да блокира въпроса за присъединяването на Румъния и България към Шенгенската зона, съобщи информационното издание Молднюз, цитирано от "Фокус".

Според дипломатически източници от Европейската комисия срещата на Съвета на министрите на вътрешните работи на ЕС през март може да премине без обсъждане на въпроса за разширяването на Шенген. Холандия е готова да наложи вето, тъй като смята, че двете страни все още не са положили достатъчно усилия за провеждането на реформи. Холандските власти са обезпокоени от политическата ситуация в Румъния, която може да доведе до спиране на реформите.

 

По-късно в сряда от посолството на Холандия в България съобщиха, че страната все още няма позиция по въпроса за присъединяването на двете балкански страни към шенгенското пространство. Решението на Амстердам ще бъде взето в тясно сътрудничество с останалите страни-членки преди заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 7 и 8 март 2013 г, съобщиха от посолството. 

България и Румъния очакват през следващата година решение поне частично присъединяване към Шенген – по въздух и вода. Двете страни са изпълнили техническите критерии за членство в зоната за свободно пътуване, но Холандия не ги приема заради липсата на резултати в борбата с корупцията и престъпността.

Към позицията на Холандия през лятото се присъедини и Германия. На подобно мнение е и Белгия.

На този фон в сряда правителството осигури нови 10 млн. лв. за финансирането на проекти, свързани с изпълнението през 2013 г. на мерки за присъединяването на България към Шенгенското пространство. Това са поредните допълнителни средства, въпреки редовните обяснения на правителството, че България изпълнява 100 % от условията за членство.

По-голямата част от проектите, които ще бъдат финансирани, са довършителни дейности по вече реализирани през 2012 г. проекти – за осигуряването на допълнителен хардуер и софтуер за главния и резервния компютърно-комуникационен център, по обработката на потоци от данни и документи, свързани с обекти на ШИС, по изграждането на тристранен контактен център между България, Гърция и Турция и др. Новите мерки са две – осигуряване на логистичната поддръжка на хеликоптери AW 109 E и AW 139, както и поддръжката на интегрираната система "Синя граница". Дейностите ще бъдат осъществени от МВР и областните управители на Хасково, Русе и Бургас.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?