Холандия и Австралия обвиниха официално Русия за свалянето на MH17

ЕС и НАТО призоваха Москва да поеме отговорност, но тя отрича вина

Холандия и Австралия обвиниха официално Русия за свалянето на MH17

Холандия и Австралия официално обвиниха Русия за свалянето на малайзиския пътнически самолет над Източна Украйна през 2014 г. Ден след като бяха обявени резултатите от разследването, холандското правителство обяви в петък: "Холандия и Австралия ще привлекат Русия към отговорност заради причастността ѝ към катастрофата с МН17. Да търсиш отговорност от една страна е сложен правен процес". Двете страни са информирали Русия за намеренията си.

Боингът, изпълняващ полет MH17 от Амстердам до Куала Лумпур, бе свален на 17 юли 2014 г. над украинска територия, намираща се под контрола на проруски бунтовници. Всички 298 човека на борда на самолета загинаха.

Ръководеното от Холандия международно разследване съобщи в четвъртък, че ракетата "Бук", с която е свален самолетът, е принадлежала на руската 53-а зенитна ракета бригада, базирана край град Курск.

ЕС и НАТО призоваха Русия да поеме отговорност, но тя отрича каквото и да е участие в свалянето на самолета и обвинява за това Киев.

Руското военно министерство заяви, че "отхвърля версията на холандските разследващи" и че нито един зенитен ракетен комплекс на руските въоръжени сили никога не е пресичал руско-украинската граница. Министерството отбеляза също, че на холандските правозащитни органи са били представени изчерпателни доказателства, които еднозначно сочат причастността на украинските зенитно-ракетни комплекси "Бук" към унищожаването на самолета.

Разследващият екип обаче установи, че "всички машини в конвоя, превозващи ракетата, са били част от руските въоръжени сили".

Холандският външен министър Стеф Блок заяви: "Правителството винаги е казвало, че истината за катастрофата трябва да бъде установена. Холандия и Австралия поискаха днес от Русия да установи диалог, за да се стигне до решение, което да въздаде справедливост заради огромните страдания и щети, причинени от свалянето на полет МН17. По този въпрос Холандия има подкрепата на световната общност. На основата на изводите на Съвместната следствена група (ССГ) Холандия и Австралия са убедени, че Русия носи отговорност за разполагането на ракетния (противосамолетен комплекс) "Бук", от който е бил свален малайзийският боинг. Затова правителството предприема следващата крачка, за да търси официално отговорност от Русия."

Холандският външен министър добави, че Москва засега отказва да сътрудничи на международното разследване.

Международното разследване, в която влизат представители на Австралия, Белгия, Малайзия, Холандия и Украйна, публикува преди ден междинни резултати от своето разследване. Следователите твърдят, че ракетата, с която е свален самолетът, е била на въоръжение на руската 53-а зенитна ракета бригада, базирана край град Курск. На пресконференцията в Амстердам бе показан бе филм, проследяващ според следователите пътя на ракетата от Курск до Източна Украйна.

Следователите се въздържаха да кажат кой точно е изстрелял фаталната ракета. Холандският прокурор Фред Вестербеке каза, че има съществен напредък в разследването, но още не може да се каже кой и защо е свалил самолета. Заподозрени във връзка с катастрофата са няколко десетки души, добави той.

В петък обаче Стеф Блок заяви, че резултатите от разследването "сочат пряка намеса на Русия". Според него опитите да се търси отговорност от Русия за свалянето на самолета съгласно международното право ще бъдат различен, паралелен процес от текущото разследване, което има за цел да бъде установена индивидуалната наказателна отговорност. "Ще искаме от Русия компенсация за жертвите", посочи той.

Холандия и Австралия са двете страни, които дадоха най-много човешки жертви сред пътниците на сваления самолет.

Bellingcat: Човек от руското военно разузнаване е най-вероятният конкретен виновник

Международното разследване практически потвърди заключенията на независимата експертно -журналистическа група Bellingcat, ракетата "Бук" е принадлежала на 53-а руска зенитна бригада (военна част №32406).

Разследващите от Bellingcat съобщиха в петък, че са успели да определят "с много голяма вероятност" конкретния човек, който в прихванати телефонни разговори обсъжда доставката на "Бук" и плановете за сваляне на самолет. Следите водят към сътрудник на руското военно разузнаване (ГРУ).

ЕС и НАТО призоваха Русия да поеме отговорност

Европейският съюз призова Русия да поеме отговорност по случая.

"Европейският съвет призовава Руската федерация да признае своята отговорност и в пълна степен да сътрудничи, за да бъдат установени виновните", заяви външнополитическият представител на ЕС Федерика Могерини.

Аналогичен призив отправи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Британският външен министър Борис Джонсън заяви: "Кремъл смята, че може да действа безнаказано. Руските власти сега са длъжни да отговарят за своите действия във връзка с катастрофата на MH17".

Германското правителство призова Русия да проведе пълно разследване за катастрофата и да привлече виновните на съд. Мартина Фиц, зам.-официален представител на правителството, изрази съжалението на Берлин, че досега международното разследване не е получило никакъв удовлетворителен отговор от Москва на молбата си за правна помощ. Германия приветства инициирането на съдебно дело от страна на Холандия и Австралия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят