Холандия иска мини-шенгенска зона от пет страни

Холандия иска мини-шенгенска зона от пет страни

Холандското правителство обсъжда вътрешно и със своите съюзници план за въвеждане на паспортен контрол по границите на няколко западноевропейски страни в опит за контролиране на притока на мигранти и бежанци, съобщи Ройтерс.

Идеята за мини Шенген в рамките на европейското шенгенско пространство изглежда ще бъде в нарушение на договора, гарантиращ свободното движение между 26-те страни, влизащи в тази зона.

Европейската комисия не е получавала официално предложения за създаване на мини шенгенска зона в рамките на съществуващото пространство за безпаспортно пътуване, каза днес говорителка на комисията.

На пресконференция в Берлин днес германският вътрешен министър Томас де Мезиер отбеляза, че неговият холандски колега е споделил идеята си с него, но Германия не проявявала ентусиазъм по въпроса.

Холандският план е различен от френския, който предвижда систематични гранични проверки в рамките на шенгенската зона като мярка за сигурност след атентатите в Париж миналата седмица.

Според холандския вестник "Телеграаф", цитиран от БТА, мини шенгенската зона ще включва Австрия, Германия, Белгия, Холандия и Люксембург. Планът на Амстердам предвиждал и създаването на транзитни лагери за мигранти извън тези граници. Външният министър Берт Кундерс частично потвърди тези детайли пред вестника, като добави, че се имат предвид и други мерки.

"Холандия и други страни обсъждат много и различни решения", каза говорителка на министерството на правосъдието, което се занимава с имиграционната политика. "Ние редовно разговаряме със страни, които мислят като нас", добави тя, но отказа повече подробности.

Дяснолибералната Народна партия за свобода и демокрация, към която спада и премиерът Марк Рюте, обяви в парламента, че подкрепя идеята за мини Шенген, но Партията на труда, която е младши коалиционен партньор в правителството, вижда "усложнения и пречки" пред реализирането на този план. Нейна депутатка заяви, че партията би го подкрепила само ако "продължат провалите" на европейската гранична политика.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа