Холандия иска мини-шенгенска зона от пет страни

Холандия иска мини-шенгенска зона от пет страни

Холандското правителство обсъжда вътрешно и със своите съюзници план за въвеждане на паспортен контрол по границите на няколко западноевропейски страни в опит за контролиране на притока на мигранти и бежанци, съобщи Ройтерс.

Идеята за мини Шенген в рамките на европейското шенгенско пространство изглежда ще бъде в нарушение на договора, гарантиращ свободното движение между 26-те страни, влизащи в тази зона.

Европейската комисия не е получавала официално предложения за създаване на мини шенгенска зона в рамките на съществуващото пространство за безпаспортно пътуване, каза днес говорителка на комисията.

На пресконференция в Берлин днес германският вътрешен министър Томас де Мезиер отбеляза, че неговият холандски колега е споделил идеята си с него, но Германия не проявявала ентусиазъм по въпроса.

Холандският план е различен от френския, който предвижда систематични гранични проверки в рамките на шенгенската зона като мярка за сигурност след атентатите в Париж миналата седмица.

Според холандския вестник "Телеграаф", цитиран от БТА, мини шенгенската зона ще включва Австрия, Германия, Белгия, Холандия и Люксембург. Планът на Амстердам предвиждал и създаването на транзитни лагери за мигранти извън тези граници. Външният министър Берт Кундерс частично потвърди тези детайли пред вестника, като добави, че се имат предвид и други мерки.

"Холандия и други страни обсъждат много и различни решения", каза говорителка на министерството на правосъдието, което се занимава с имиграционната политика. "Ние редовно разговаряме със страни, които мислят като нас", добави тя, но отказа повече подробности.

Дяснолибералната Народна партия за свобода и демокрация, към която спада и премиерът Марк Рюте, обяви в парламента, че подкрепя идеята за мини Шенген, но Партията на труда, която е младши коалиционен партньор в правителството, вижда "усложнения и пречки" пред реализирането на този план. Нейна депутатка заяви, че партията би го подкрепила само ако "продължат провалите" на европейската гранична политика.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?