Холандия категорично отби популистката вълна

Партията на премиера Рюте с убедителна преднина пред крайнодесните при рекордна активност на избирателите

Премиерът и лидер на победилата партия Марк Рюте след обявяването на първите резултати от изборите.

Десноцентристкият холандски премиер Марк Рюте успешно отби напора на антиислямиста, евроскептика и популиста Герт Вилдерс в състоялите се вчера парламентарни избори, което е голямо облекчение за другите правителства в ЕС, изправени пред вълна от национализъм.

Ключов фактор за това очевидно стана невижданата мобилизация на избирателите, огромната част от които казаха не на крайния популизъм и евроскептицизъм. Пред урните се явиха рекорден брой избиратели за последните 20 години - 81 процента. В редица избирателни секции в големите градове, включително Амстердам, Хага и Тилбург, в късните вечерни часове се образуваха дълги опашки от желаещи да гласуват. На някои места те трябваше да чакат до два часа. Освен това в някои секции се стигна и до недостиг на бюлетини.

Явно е, че възприетата от Рюте твърда линия в дипломатическия конфликт с Турция, разразил се в последните дни на предизборната кампания, също му е дала предимство пред основния съперник.

Холандските избори са първите от три ключови гласувания в Европа, на които популистки политици се очертават като сериозни претенденти. Анализатори прогнозираха, че евентуално силно представяне на Вилдерс би подпомогнало кампаниите на лидерката на Националния фронт Марин льо Пен във Франция и на партията "Алтернатива за Германия" в Германия.

По всичко личи, че нашата партия за трети пореден път ще бъде най-голямата в Холандия, каза щастливият премиер Марк Рюте пред свои привърженици, събрали се в Хага да празнуват победата ѝ, предаде Ройтерс. "Това е вечер, в която Холандия - след Брекзита и след американските избори, каза "стоп" на популизма от погрешен вид", посочи Рюте.

При преброени около 100 на сто от гласовете неговата Партия на свободата и демокрацията се очертава да има 33 места в 150-местния холандски парламент. Това е с 8 по-малко, отколкото в предишния, но въпреки това се смята за много добър резултат на фона на предварителните прогнози, сочещи равенство между партията на премиера и Партията на свободата (ПС) на крайнодесния Герт Вилдерс.

Партията на Вилдерс е на второ място с 20 места. Това е с пет места повече в сравнение с изборите през 2012 г., но си остава болезнено поражение.

Християндемократите от партията "Християндемократически призив" и центристите от партия "Демократи-66" получават всяка една от тях по 19 места в парламента. Те са вероятните бъдещи коалиционни партньори на Рюте.

Огромен скок бележи партията "Зелени леви", която ще има 14 места, срещу само 4 в предишния парламент. Тя за първи път се превръща в най-голямата лява партия в холандската политика. Нейният харизматичен 30-годишен лидер Йесе Клавер, сравняван с канадския премиер Джъстин Трюдо, проведе мощна кампания. "Това е фантастичен резултат, историческа победа", каза председателката на партията Марьолейн Мейер.

След "Зелените леви" се нарежда Социалистическата партия. В парламента влизат още Християнският съюз с 6 места, Партията за защита на животните с 5 и други.

Предстои дълъг процес на сформиране на коалиция

"Сега трябва да съставим стабилно правителство и да водим страната напред", каза още премиерът Рюте. Съставянето на управляваща коалиция обаче ще бъде сложно, защото парламентът е силно раздробен и за целта за първи път от 40 години насам ще са нужни не 2 или 3, а поне 4 партии.

Проблемът за Рюте се усложнява и от това, че главният му досегашен коалиционен партньор - Партията на труда, се срина. Тя ще има само 9 места в новия парламент, срещу 38 в предишния. Лидерът ѝ Лодевик Асхер изрази дълбокото си разочарование от този резултат. "Ние управлявахме страната и я изведохме от кризата, но не можахме да убедим избирателите", каза той. Оставането на Партията на труда в бъдещата коалиция е една от главните интриги след изборите.

Крайната десница призна поражението си. Пред журналисти Вилдерс изрази съжаление, че неговата партия не е успяла да стане първа, като не скри, че се е надявал на около 30 места. "Рюте тепърва ще си има работа с мене", писа той в Туитър след обявяването на екзитполовете. Той предрече, че националистическата и популистка вълна, олицетворявана от него и от други партии в Европа, няма да затихне и посочи, че партията на Рюте намалява представителството си в парламента (с 9 места), е неговата го повишава (с 4 места). "От тази гледна точка аз съм победител", каза той и изрази готовност да участва в съставянето на управляваща коалиция в парламента. "Ако това не стане, ПС е готова да бъде в опозиция и да противостои на правителството", отбеляза Вилдерс.

Според наблюдателите шансовете ПС да влезе в управляваща коалиция са минимални, защото всички големи политически сили вече обявиха, че не желаят да сътрудничат с крайнодесните.

Предполага се, че премиерът вероятно ще трябва да избира между различни възможности за коалиция, чието съставяне може да отнеме месеци - средното време за това в Холандия е три месеца, а рекордът е над 200 дни


Облекчение и възторг в Европа


Резултатите от изборите бяха приветствани от проевропейски политици, надяващи се, че изходът от изборите в Холандия може да помогне за ограничаване на възхода на популистките, настроени против ЕС и антимюсюлмански сили, които Вилдерс символизира и които заплашват да разрушат общността.

Германската канцлерка Ангела Меркел се обади по телефона на Рюте и го поздрави с победата, предаде ДПА, цитирайки нейния говорител Щефен Зайберт. "Очаквам с надежда да продължим да си сътрудничим като приятели, съседи и европейци", му каза тя.

Петер Алтмайер, началник на кабинета на Меркел, поздрави в Туитър холандците на родния им език с думите: "Холандия, о, Холандия, ти си шампион. Поздравления за страхотния резултат!"

Облекчение от изборния резултат в Холандия изрази и Хорст Зеехофер - лидерът на Христянсоциалния съюз - сестринската партия на ХДС на Меркел.

Френският президент Франсоа Оланд също поздрави Рюте с изборния успех, наричайки го "ясна победа над екстремизма". "Ценностите на откритостта, уважението към другите и вярата в бъдещето на Европа са единственият правилен отговор на националистическите импулси и на изолационизма, които разтърсват света", изтъкна Оланд.

"Поздравления за холандците, които поставиха преграда пред надигането на крайната десница. Желаем да работим за по-силна Европа", писа в Туитър и френският външен министър Жан-Марк Еро.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също поздрави Марк Рюте за неговата победа. "Това е вот за Европа, вот срещу екстремизма", писа в Туитър неговият говорител Маргаритис Схинас.

Споделяне

Още от Европа