Холандия намалява максималната скорост по магистралите до 100 км/час

Холандия намалява максималната скорост по магистралите до 100 км/час

Холандското правителство обяви, че намалява максималната скорост по автомагистралите до 100 километра в час, предаде Франс прес. Тази мярка се вписва в плана за действие, приет за борба с газовите емисии, които замърсяват околната среда.

От няколко месеца правителството е изправено пред оживен дебат за начина, по който да се намалят азотните емисии, след като холандски съд обяви през май, че сегашната правителствена политика не спазва правилата на ЕС в тази област.

След новото ограничение, което трябва да влезе в сила през 2020 година, разрешената максимална скороск в Холандия ще е най-ниската в Европа заедно със скоростта в Кипър.

Превозните средства ще могат да се движат със сегашната разрешена скорост от 130 километра в час през нощта между 19:00 часа (20:00 часа българско време) и 06:00 часа (07:00 часа българско време).

Премиерът на Холандия Марк Рюте заяви, че тази мярка не е приятна никому, но е необходима, за да се избегне застой по отношение на мерките за опазване на околната среда в Холандия.

Рюте е лидер на Народната партия за свобода и демокрация, получила прякора "Бръм, бръм" заради големите си постижения в облекчаването на ограниченията за скоростта.

Големите проекти за строителство на пътища и летища в Холандия, която е петата най-голяма икономика в еврозоната, бяха спрени от правителството, за да се спази разпореждането на съда.

Установяването на максимална скорост от 130 вместо 120 километра в час беше водещо предложение на партията на Рюте, което тя внесе през 2012 година. Планът за действие, който целеше намаляване на азотните емисии, включваше и промяна в методите на работа в земеделскя сектор.

Перспективата за тези промени предизвика гнева на хиляди земеделци, които наскоро протестираха неколкократно с тракторите си в страната. Една от тези демонстрации предизвика най-голямото задръстване в историята на Холандия.

Новото ограничение на скоростта цели отчасти да покаже на селскостопанските производители, че другите сектори, които замърсяват околната среда, също трябва да променят навиците си, коментират холандските медии.

Споделяне

Още от Европа