Холандия не разреши на турския външен министър да кацне в Ротердам

"Нацистки останки, фашисти", реагира Ердоган; "Откачен коментар", отговори му Рюте

Холандия не разреши на турския външен министър да кацне в Ротердам

Холандските власти отмениха в събота разрешението за приземяване на самолета на турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Той планираше да посети митингг в Ротердам в подкрепа на референдума в Турция за промяна на конституцията, която да разшири правомощията на държавния глава Реджеп Тайип Ердоган.

Случаят изостри отношенията между двете страни, като турското външно министерство веднага привика за обяснение холандския шарж д'афер, а Ердоган директно заплаши с налагането на насрещни санкции от страна на Анкара.

Разрешението за кацане на Чавушоглу на холандска земя бе отменено с правителствена декларация, в която се посочваше, че решението е взето заради "опасности за обществения ред и сигурността, дължащи се на предложеното посещение на външния министър Мевлют Чавушоглу в Ротердам", уточнява Асошиейтед прес.

Ройтерс цитира декларацията, според която заплахата на Турция да наложи санкции прави невъзможно търсенето на разумно решение на проблема.

В гневен отговор турският президент Ердоган нарече холандците "нацистки останки, фашисти". Той отправи и недвусмислена заплаха: "Ще видим, Холандия, как след това твои самолети ще летят в Турция. И говоря за дипломати, а не за обикновени граждани."

Последва и реакция от холандския премиер Марк Рюте, който определи поведението на Ердоган като непристойно. "Разбира се, това е откачен коментар", каза Рюте пред журналисти по време на предизборно мероприятие преди парламентарните избори на 15 март.

Часове по-рано предупреждение за насрещни санкции отправи и Чавушоглу по повод забраната на кмета на Ротердам Ахмед Абуталеб за провеждане на митинг с участието на турския външен министър.

Подобни забрани издадоха в последните дни и редица местни власти в Германия, където също бяха организирани демонстрации на турски имигранти в подкрепа на разширяването на правомощията на Ердоган. Тогава турският президент също реагира гневно, заявявайки, че германците си служат с "нацистки практики".

В четвъртък от съображения за сигурност и швейцарският кантон Цюрих препоръча на правителството на страната да отмени посещение на Мевлют Чавушоглу по същия повод. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?