Холандия обяви, че е в кибервойна с Русия

Холандия обяви, че е в кибервойна с Русия

Холандският министър на отбраната Анк Бейлевелд заяви, че страната ѝ е в информационна война с Русия след предотвратяването на руска кибератака през април, предаде АФП, цитирана от “Дарик“.
 
В началото на месеца холандското разузнаване съобщи, че през април е експулсирало четирима руски агенти, които подготвяли кибератака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в Хага.

"Станалото е наистина опасно", коментира Бейлевелд. На въпрос дали сегашното положение между Холандия и Русия може да се определи като кибервойна, министърът отговори: "Да, така е".
 
Москва отрече да е искала да хаква ОЗХО, а експулсирането на четиримата руснаци от Холандия се дължи на недоразумение.

"Хората се опитват да се месят по различни начини в нашето всекидневие, да влияят на демокрацията ни. Трябва да спрем да сме наивни в това отношение и да вземем мерки", каза Бейлевелд и допълни, че затова е било важно да се съобщи публично за опита за кибератака на руските агенти.
 
Опитът за хакване на ОЗХО е станал в момент, когато организацията е разследвала отравянето в Англия на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, което според Лондон е извършено от агенти на руското военно разузнаване. Москва категорично отрече да е замесена.

Организацията също е разследвала твърдение за химическа атака в сирийския град Дума, която западняците приписват на подкрепяните от Русия сирийски правителствени сили. Холандският министър на отбраната съобщи, че министерството ѝ е заделило повече средства за киберсигурността след тези събития.

Споделяне

Още от Свят