Холандия обяви за нежелана визита на турския външен министър за агитация преди референдума

Мевлют Чавушоглу

Холандският министър на външните работи Берт Кундерс заяви, че визитата на турския му колега Мевлют Чавушоглу за участие в митинг в подкрепа на референдума за засилване на президентската власт в Турция е нежелана, предаде Франс прес.

"Холандия носи отговорност за обществения ред и сигурността на холандските граждани и на никого друг. Следователно Холандия не иска да има такова посещение", каза министърът в писмено изявление.

"Няма да участваме във визитата на представител на турското правителство, който иска да води политическа кампания за референдума. Следователно няма да окажем съдействие", каза Кундерс и допълни, че се е чул вчера по телефона с турския министър, който планира да участва в събота на митинг в Ротердам.

"Не става дума за самото му идване в Холандия. Той може да дойде да посети музея "Маурицхойс" или да разгледа лалетата. Не искаме обаче да организира митинги", каза премиерът Марк Рюте на пресконференция в Брюксел, предаде Ройтерс.

"Това е най-сериозното нещо, което можем да направим. Казваш на външния министър на съюзник от НАТО: "Знаем, че ще дойдете в Холандия - по-добре недейте", заяви Рюте. "Ако все пак решите да дойдете, няма да имате кола с шофьор, нито ескорт, нито подкрепа", допълни той, цитиран от Асошиейтед прес.

Рюте каза, че макар и "някои хора да казват, че трябва да го арестуваме на (летище) Схипхол, ние ще се въздържим от подобно нещо".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа