Холандия остава против приемането на България и Румъния в Шенген

Холандия остава против приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство за свободно движение. Това съобщи холандският английскоезичен сайт DutchNews, като се позова на съобщение на служебното правителство до парламента, предаде БТА.

Холандският кабинет отчита, че и двете страни са постигнали голям напредък в реформирането на своите съдебни системи и борбата срещу корупцията. В същото време той подчертава, че са необходими по-конкретни резултати, за да бъде гарантирано, че реформите ще бъдат устойчиви и необратими.

Преди няколко дни стана ясно, че заседанието на Съвета на Европейския съюз по правосъдие и вътрешни работи, насрочено по предварителна програма за 19-20 септември, на което трябваше да бъде разгледан въпросът за разширяването на Шенгенското пространство, е било отменено.

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков тази седмица официално предупреди Холандия, че търпението ни е изчерпано и страната става за смях в Брюксел с отказа си да пусне България в Шенген. Възможно е холандските политици обаче да са пропуснали предупреждението му, тъй като тази седмица бяха заети с парламентарни избори.

Народната партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте спечели извънредните избори в Холандия и се очаква да състави проевропейско правителство. Крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс, която бе най-големият противник на членството на България и Румъния в Шенген, е най-големият губещ на тези избори, като получава с 9 мандата по-малко от предишните. Въпреки това явно няма да има промяна в холандската позиция, въпреки че премиерът Борисов смяташе, че тя се дължи единствено на Вилдерс, от когото зависеше правителството на Рюте.

Холандия бе единствената страна, която официално застана срещу членството на България и Румъния в Шенгенското пространство, за което е необходимо съгласието на всички страни членки. В началото на август обаче германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих обяви, че Берлин също не вижда скорошно присъединяване на двете страни.

Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг заяви през септември, че ЕС може да отложи за неопределено време присъединяването на Румъния и България към Шенгенската зона.

София и Букурещ са изпълнили техническите критерии за членство в Шенген и се надяваха на компромисно решение през септември, което да им позволи да влязат в пространството за свободно пътуване по въздух и вода.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?