Холандия отлага обсъждането на членството на България и Румъния в Шенген за 2013 г.

Холандия ще изчака доклада за върховенството на закона и независимостта на институциите в Румъния преди да преразгледа позицията си срещу членството на Букурещ и София в Шенгенското пространство. Докладът на Европейската комисия за Румъния предстои да излезе в края на годината и според Холандия дебатите за членството на двете балкански страни трябва да бъдат изместени за следващата година.

Това става ясно от внесената в холандския парламент позиция на правителството за юлските доклади на Европейската комисия за правосъдието и вътрешните работи.

Холандия смята, че условията за присъединяване на България и Румъния към Шенген още не са изпълнени. Според Хага двете страни са постигнали значителен напредък по мониторинговия механизъм в редица области, но все още не са покрили всички заложени в него показатели. Затова наблюдението върху правосъдието и вътрешните работи у нас и в Румъния трябва да продължи, съобщи БНР.

Холандия ще отстоява тази позиция на предстоящия в началото на следващата седмица Съвет по общи въпроси, на който ще бъдат обсъждани юлските доклади на Еврокомисията за България и Румъния. Холандия продължава да обвързва заключенията в тях с темата "Шенген", и смята, че обсъждането ѝ трябва да бъде отложено за след края на годината, когато Еврокомисията ще публикува допълнителен доклад за върховенството на закона и независимостта на институциите в Румъния. На това мнение са и други страни от Евросъюза, се казва в позицията на холандското правителство.

В следващите дни холандският парламент ще може да задава въпроси по нея, като се очаква да я одобри с писмена процедура в края на тази седмица. Насроченото за този четвъртък заседание на Съвета на вътрешните министри, на което трябваше да се обсъжда приемането ни в Шенген, беше отменено заради невъзможност да се постигне напредък по темата.

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков миналата седмица официално предупреди Холандия, че търпението ни е изчерпано и страната става за смях в Брюксел с отказа си да пусне България в Шенген. Възможно е холандските политици обаче да са пропуснали предупреждението му, тъй като бяха заети с парламентарни избори.

Народната партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте спечели извънредните избори в Холандия и се очаква да състави проевропейско правителство. Крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс, която бе най-големият противник на членството на България и Румъния в Шенген, е най-големият губещ на тези избори, като получава с 9 мандата по-малко от предишните. Въпреки това явно няма да има промяна в холандската позиция, въпреки че премиерът Борисов смяташе, че тя се дължи единствено на Вилдерс, от когото зависеше правителството на Рюте.

Холандия бе единствената страна, която официално застана срещу членството на България и Румъния в Шенгенското пространство, за което е необходимо съгласието на всички страни членки. В началото на август обаче германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих обяви, че Берлин също не вижда скорошно присъединяване на двете страни.

Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг заяви през септември, че ЕС може да отложи за неопределено време присъединяването на Румъния и България към Шенгенската зона.

София и Букурещ са изпълнили техническите критерии за членство в Шенген и се надяваха на компромисно решение през септември, което да им позволи да влязат в пространството за свободно пътуване по въздух и вода.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?