Холандия отрече, че ни пуска в Шенген

Все още има съмнения за "устойчивостта и необратимостта на реформите"

Холандия отрече, че ни пуска в Шенген

Холандското министерството на сигурността и правосъдието отрече страната му да е смекчила съпротивата си срещу допускането на България и Румъния в Шенген. Основното възражение е липсата на напредък в борбата с организираната престъпност и корупцията по върховете на властта, който Брюксел следи в мониторинговите си доклади за двете страни.

"Холандия засега не е променила позицията си за разширяването на Шенген и все още не е взела решение дали на предстоящия в началото на март Съвет по правосъдие и вътрешни работи ще подкрепи присъединяването на България и Румъния", заяви Йохем ван Опстал, говорител на държавния секретар по правосъдието и сигурността и министър на имиграцията Фред Теевен, цитиран от БНР.

За да реши дали България и Румъния са готови за Шенген, Холандия ще вземе предвид напредъка на двете страни в реформите, заложени в мониторинговия механизъм. Такъв доклад за Румъния бе публикуван през януари, а за България е предвиден в края на 2013 година.

По-рано тази седмица БНТ излъчи интервю с държавният секретар по сигурността и правосъдието Фред Теевен, който (бел.ред. дублиран на български език) каза, че България е готова за присъединяване в зоната за свободно движение в рамките на Европейския съюз. Теевен говори след среща с вътрешния министър Цветан Цветанов в Хага, а изявлението му по-късно бе разпространено и от пресцентъра на МВР. Вътрешното ведомство цитира Теевен, че "има убеждението, че страната ни е готова за членство в зоната за свободно движение на хора в Европейския съюз" и че "в лицето на вицепремиера Цветан Цветанов добих убеждението, че България е готова".

"Това не е вярно. Аз бях там, интервюто беше на холандски. Холандската позиция остава непроменена", каза говорителят Йохем ван Опстал, цитиран от в. "Труд" в петък.

Позицията на кабинета трябва да бъде одобрена от холандския парламент, преди да бъде представена пред вътрешните министри на ЕС, които решават за разширяването на шенгенската зона с единодушие.
Парламентът още не се е произнесъл.

"Трябва да изчакаме какво ще стане в парламента", каза Ван Опстал. По думите му пред Цветанов и придружаващите го в Хага журналисти Теевен е отбелязал, че в България “е постигнат напредък” и че Холандия трябва да го обсъди с партньорките си в ЕС в Северозападна Европа, които са предпазливи за разширяването на Шенген.

Говорителят допусна, че то “може да е тема” на следващия Съвет на министрите на вътрешните работи в Брюксел на 7 март, но е рано да се говори за решения. “Може да има разговори и Холандия иска да бъде подготвена.”

"За да реши дали България и Румъния са готови за Шенгенско членство, Холандия ще вземе предвид напредъка на двете страни в реформите, заложени в мониторинговия механизъм. Властите в Хага в момента анализират извънредния доклад за Румъния и представената от Европейската комисия информация за България. И двете страни са постигнали известен напредък, но за Холандия остават притесненията, свързани с устойчивостта и необратимостта на реформите", заяви говорителят пред БНР.

Той съобщи още, че Холандия провежда консултации по темата с различни европейски партньори, като посочи конкретно Германия и Франция.

В същото време "Труд" съобщи, че разполага с писмо на холандския външен министър Франс Тимерманс, в което той информира депутатите за последния доклад на комисията за Румъния. Отбелязва се, че според него тя има частичен напредък, но остават сериозни проблеми с независимостта на съдиите и отговорността на депутати и министри за корупция.

За България в писмото има само едно изречение - че следващият доклад на ЕК за страната ни е насрочен за декември т.г. Няма никакви предложения по кандидатурите на двете страни за Шенген.

В началото на януари дипломатически източници съобщиха, че правителството на Холандия е готово отново да блокира въпроса за присъединяването на Румъния и България към Шенгенската зона и срещата на Съвета на министрите на вътрешните работи на ЕС през март може да премине без обсъждане на въпроса за разширяването на Шенген. Тогава от посолството на Холандия в България съобщиха, че страната все още няма позиция по въпроса за присъединяването на двете балкански страни към шенгенското пространство.

България и Румъния очакваха още през миналата година решение за поне частично присъединяване към Шенген – по въздух и вода. Двете страни са изпълнили техническите критерии за членство в зоната за свободно пътуване, но досега Холандия не ги приема заради липсата на резултати в борбата с корупцията и престъпността.

Към позицията на Холандия през миналото лято се присъедини и Германия. На подобно мнение е и Белгия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа