Холандия отваря трудовия пазар за българи, въпреки схемите за точене на помощи

Трудовият пазар на Холандия ще бъде отворен за българи на 1 януари 2014 г. въпреки разкритите схеми за източване на социални помощи и осигуровки, заяви посланикът на Холандия Карел ван Кестерен.

Според него това, че някои българи са се възползвали неправомерно от системата не означава, че България се е възползвала.

Той определи проблема като сериозен, "защото идеята не е хора да отиват на определен трудов пазар и да вземат социални помощи, без да са допринесли за тяхното формиране".

Ван Кестерен подчерта, че през юни в България пристига експертна мисия от Холандия, за да се работи по всички отворени въпроси, свързани с трудовата миграция и решаването им по оптималния и най-добър вариант за двете страни.

По-рано този месец вестник "Файненшъл таймс" излезе с обширен материал, според който холандците са в смут от българска измама със социалната им система.

Британският вестник припомня как холандска телевизия е показала на лаптоп на смаяния заместник-финансов министър десетки българи, които се хвалят, че са изиграли холандската система за отпускане на социални помощи. Скандалните разкрития засилиха безпокойството на холандците дали тяхната щедра социална система може да издържи на засилващата се европейска интеграция.

Споделяне

Още по темата

Още от България